„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Inženieru arsenāla ēkas restaurācija aizsāks jaunu posmu Daugavpils cietokšņa attīstībā

Ampīra stilā būvētais Inženieru arsenāls ir divstāvu ķieģeļu mūra ēka, kas tapusi laika posmā no 1832. līdz 1845. gadam. Tā ir viena no lielākajām un iespaidīgākajām 19. gadsimta 2. ceturkšņa celtnēm Daugavpils cietoksnī. Ēkas apbūves laukums ir 4808 kvadrātmetri, bet tās kopējā platība -- 6974 kvadrātmetri. Ēkai piesaistītā zemes gabala platība ir 9100 kvadrātmetri.

Inženieru arsenāls atrodas noliktavu zonā, labi pārskatāmā un pieejamā vietā. Apjozta ar žogu, ēka veido perimetrālu kvartāla apbūvi. Ēkas fasādes ir gludi apmestas, sienas plaknē – horizontāls un daļēji horizontāls rustojums. Abu stāvu telpas segtas ar velvju pārsegumiem. Ēka daļēji saglabājusi sākotnējo apjomu un agrāko pārbūvju pēdas.

Savulaik Inženieru arsenāls nodrošināja Inženieru rotas vajadzības. Šeit atradās tās remonta bāze, glabājās tehnika, kā arī atradās rasēšanas nodaļa, kur tapa cietokšņa ēku un būvju rasējumi. Padomju laikā, kad cietoksnī atradās karaskola, ēkā bija izvietotas darbnīcas. Patlaban ēka ir visai bēdīgā stāvoklī. Vietumis tai ir bojāts jumts un sācis brukt velvju pārsegums.

Aizvadītajā nedēļā starp Daugavpils domi un personu apvienību “”Lagron” un būvuzņēmumu “Restaurators”” tika parakstīts Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla ēkas restaurācijas būvdarbu līgums.

 

Visu rakstu lasiet 20. septembra numurā.