„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Guntars Račs iepazīstināja daugavpiliešus ar jauno grāmatu

„Neesmu bijis Daugavpilī vismaz 20 gadus. Ceru, ka šo pilsētu varēšu iepazīt labāk,” teica Guntars Račs pirms jaunā dzejoļu krājuma „Mīlestība ir” prezentācijas koncerta. Kopā ar draugiem Uģi Tirzīti (ģitāra) un Andri Alviķi (bass) no grupas „bet bet” viņš apmeklēja arī  DU mācību bāzi „Ilgas” un Sēlijas pusi.

Raksta gana īsus dzejoļus

Viņš pieļauj, ka iepriekšējo dzejas krājumu „365”, kas 2017. un 2018. gadā bija atzīts par lasītāko grāmatu Latvijā, pazīst arī Latgales dzejas mīļotāji. „Dzejoļu grāmata „365” bija mana Jaungada apņemšanās to izdot. Pirms tam biju domājis, ka cilvēks dzejas rindas var atrast internetā, tās izkopēt vai padalīties. Bet, kad es redzēju, ka manu dzeju sociālajos tīklos lasa un „šēro” neskaitāmas reizes, tas man bija liels pārsteigums. Tāpēc izdomāju, ka dzeja jāizdod drukātā formātā. Pirmās tirāžas jau ir pārsniegtas desmitkārt. Kāpēc tā ir noticis? Dzeja nekad nav bijusi „top” prece. Es pieļauju, ka mēs ar izdevēju pratām savu lasītāju uzrunāt. Turklāt dzejoļi ir gana īsi, bet garās formās es apmaldos. Pateicoties dzejoļiem, izveidoju koncertprogrammu, ar kuru esmu viesojies vairāk nekā 70 bibliotēkās. Braucu tad, kad mani aicina, un pārliecinos, ka cilvēki grib dzirdēt un redzēt dzejnieku,” teic Guntars.

Viņš ievērojis, ka Latgalē cilvēki seko viņa jaunākajai dzejai sociālajos tīklos. Pēc Guntara teiktā, mūsdienu lasītājs dzeju un dzejnieku meklē mūsdienīgi, tāpat arī dzejnieks grib sasniegt lasītāju, tāpēc IT tehnoloģijas ir liels palīgs ceļojumā vienam pie otra. Anglijā savulaik bija ļoti populāra „Instagram” dzeja. Pēc Guntara novērotā, cilvēks vēlas visu, tostarp arī dzeju, sasniegt ar vienu datorpeles klikšķi vai pieskārienu tālrunim.      

Visu rakstu lasiet 27. septembra numurā.