„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Daugavpils centrā atjaunos divus graustus

Kāds privātais investors ir paudis gatavību tuvākajā laikā sākt atjaunot divus graustus Daugavpils centrā, vēsturiskās ēkas 18. novembra un Vienības ielas krustojumā, informē Daugavpils dome.

Daugavpils centra bagātīgā vēsturiskā apbūve ir oficiāli atzīta par valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekli. Interesantos arhitektūras objektus var pētīt stundām ilgi. Diemžēl daži no tiem ir visai bēdīgā stāvoklī.

Lai uzlabotu pilsētas vizuālo tēlu, pašvaldība īsteno virkni pasākumu darbā ar īpašniekiem: vispirms bija palielināts nodokļu slogs bezatbildīgajiem graustu īpašniekiem. Pēc tam apzinīgos saimniekus sāka atbalstīt, piedāvājot piedalīties konkursos uz līdzfinansējumu kultūras pieminekļu atjaunošanai un saglabāšanai.

Izskatās, ka šis process beidzot sāk vainagoties panākumiem. Pusgada laikā privātie investori iegādājušies un grasās atjaunot vairākas ēkas, kas gadu desmitiem stāvējušas tukšas. Šāds laimīgs liktenis piemeklējis arī bēdīgi slavenos graustus iepretī AS „Daugavpils siltumtīkli”.

Privātā investora plāni ir nopietni: būvdarbi objektā var sākties jau tuvākajā laikā, taču, lai tas notiktu, bija jāsaņem arī Pilsētbūvniecības un vides komisijas saskaņojums. Pašvaldība, no savas puses, apņēmusies iespēju robežās atbalstīt iniciatīvas, kuru rezultātā ievērojami uzlabosies pilsētas centra vizuālais tēls.

Lai gan ēkām nav kultūras pieminekļu statusa, tās abas ir kļuvušas par pilsētas vēstures daļu un rotā vairākas vēsturiskas atklātnes. Viena no tām celta 1917., otra – 1918. gadā. Tās pārdzīvojušas karu, taču kopš 2000. gadu sākuma uz dambi raugās vien tukšas logu rūtis. Renovācijas gaitā te plānots ierīkot dzīvokļus, ko varēs iegādāties ikviens interesents. Investori ar cieņu  izturas pret māju bagāto vēsturi un plāno saglabāt ēku autentiskumu.

Ēku kopējā dzīvojamā platība ir aptuveni 1500 kvadrātmetri. Saskaņā ar jauno īpašnieku ieceri, jau pēc gada durvis jauniem iemītniekiem vērs 26 dzīvokļi. Pārmaiņas piedzīvos arī plašais iekšpagalms, ļaujot šim pilsētas nostūrim atdzimt visā tā senatnīgajā krāšņumā.