„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

„Novadu garšas” saplūda Rīgā

Ar divu dienu pasākumu nedēļas nogalē Rīgā noslēdzās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotais pasākums “Novada garša”. Rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem bija iespēja iepazīt vairāk nekā 100 ražotājus no visas Latvijas. Latgales stendā pulcējās tradicionālo, sātīgo pārtikas produktus ražotāji, kas piedāvāja izbaudīt medus, graudu, siera un citu ēdienu garšas.

Hanzas perona zālēs 28. septembrī satikās Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales mazie ražotāji. Šī gada laikā “Novada garša” garšu festivāli notika arī Valmierā, Siguldā, pie Nabas ezera Kuldīgas novadā, Ribbes dzirnavās Bauskas novadā un Krāslavā. Visi dalībnieki piedalījās konkursā “Tautas garša 2019”  un Rīgā noteikti uzvarētāji. To vidū gan nebija pārstāvju no Latgales.

Pasākuma pirmo dienu ievadīja konference “Liec pārtikas grozā vietējo!”. Diskutēts par to, kā vietējos, tostarp bioloģiskos, pārtikas produktus daudz plašāk izmantot skolu un bērnudārzu audzēkņu ēdināšanā un kā veicināt pašvaldību lielāku iesaisti šajā jautājumā. Runāts arī par zemnieku kooperēšanās iespējām, kā mazajam ražotājam veidot attiecības ar lielveikaliem un, izmantojot sociālos tīklus, panākt lielāku savas produkcijas atpazīstamību.

Sestdienas pusdienlaikā cilvēku drūzmēšanās gan bija novērojama pie Viļānu novada zemnieku saimniecības „Kotiņi” stenda, kur varēja nodegustēt vidējās pērļu grūbas un pupu kotletes. „Traki garšīgi, siekalas tek!” apsola z/s pārstāvis Rolands Keišs skaidrojot, ka pierobežā audzētās grūbas, zirņi un pupas pārtop dažādos graudaugu produktu izstrādājumos, ko var ērti iegādāties internetā un saņemt ar kurjeru vai izņemt pakomātā. Plānots arī sākt sadarboties ar nelieliem nišas veikaliņiem. Rekovas dzirnavās saimnieki iekārtojuši vietu kulināro meistarklašu norisei -- „Kotiņu” pārtikas produktu pagatavošanas noslēpumu izzināšanai.

 

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.