„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Latgalē ir ciemi, kur neviens nedzīvo

Latgalē 12 ciemos nedzīvo neviens iedzīvotājs un, tajā pašā laikā, novadā ir vismaz 10 blīvi apdzīvoti ciemi. Tas redzams Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datu bāzē par blīvi apdzīvotām teritorijām Latvijā, kas publicēta pirmo reizi. Autori secinājuši, ka blīvi apdzīvotu teritoriju skaits kopš 2000. gada visvairāk samazinājies Latgalē un Vidzemē -- par 25%, un tas ir saistīts ar valsts iedzīvotāju skaita samazināšanos.

CSP Izplatīšanas risinājumu daļas vadītājs Dāvis Kļaviņš apkopojis datus, ka Latgalē pilnīgi tukši palikuši 12 ciemi, no tiem desmit atrodas Daugavpils novadā, proti, Dubovka Laucesas pagastā, Eglīte, Kurtiši un Strojenka Naujenes pagastā, Elektrons un Pērlīte Sventes pagastā, Mežvidi Demenes pagastā, Nahodka un Priežu sils Līksnas pagastā un Ozolaine Medumu pagastā. Pārējie divi ciemi -- Drebi un Taraputkas -- pieder Audriņu pagasta administratīvai teritorijai (Rēzeknes novads).

Latgalē atrodas arī ciemi ar lielu iedzīvotāju blīvumu (cilvēku skaits uz vienu kvadratmetru). Proti, tie ir Sondori (1126 iedzīvotāji/m2, Rēzeknes novads), Vecstropi (1115, Daugavpils novads), Kalkūni (894, Daugavpils novads), Strūžāni (775, Rēzeknes novads), Tutāni (665, Ludzas novads), Kumbuļi (655, Krāslavas novads), Skujetnieki (619, Rugāju novads), Ezerkalns (569, Krāslavas novads), Briežuciems (538, Balvu novads) un Martiši (537, Ludzas novads).

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.

Komentāri

07.10.2019 09:19
Kumbuļi
Kumbuļi nav Krāslavas novads!!!!