„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Skanot ugunsgrēka trauksmes signalizācijai, cilvēki turpina iepirkties

9. oktobra rītā Daugavpils tirdzniecības un izklaides centrā „Ditton nams” izcēlās ugunsgrēks. Bija jūtama dūmu smaka un arī redzami dūmi, kas nāca no otrā stāva. Par notikušo negadījumu spalgi vēstīja ugunsgrēka trauksmes signalizācija, taču nedz apmeklētāji, nedz centra darbinieki nesteidza atstāt telpas.

Izsaukumu uz centru „Ditton nams” VUGD saņēma pl. 10.44, ēkā bija nostrādājusi automātiskā ugunsgrēku atklāšanas un izziņošanas sistēma jeb signalizācija un telpās bija jūtama neliela dūmu smaka. Pirmā ugunsdzēsēju glābēju automašīna notikuma vietā ieradās pl. 10.49. Tobrīd arī „Latgales Laiks” redzēja, ka cilvēki turpināja iepirkties, lai gan trauksmes signalizācija darbojās, bet tirdzniecības nama skaļruņi, kuriem būtu jāraida brīdinājumu pamest telpas, atskaņoja reklāmas. Tātad automātiskā balss izziņošanas sistēma nedarbojās. Ugunsdzēsēji glābēji mutiski lūdza apmeklētājiem pamest centru, taču nekur neredzēja apsardzes firmas darbiniekus. Ienākot kādā tirdzniecības vietā, vaicāju, kāpēc pārdevēja neiet laukā, taču sieviete atbildēja, ka viņai neviens nav teicis, ka jāevakuējas. Kāda cita pārdevēja izgāja laukā no ēkas, lai nofotografētu operatīvo dienestu transportu, un atgriezās ēkā. Ja notiktu nelaime, tā varēja būt viņas pēdējā fotogrāfija.

Kamēr ugunsdzēsēji glābēji mutiski uzrunāja katru centrā aizkavējušos cilvēku (visi apmeklētāji gāja laukā nesteidzīgā solī), tikmēr jau izgājušie sprieda, kas noticis. Viena sieviete esot dzirdējusi, ka lielveikalā iegāzusies kafejnīca, kas atradusies otrajā stāvā. Vaicāta, kas viņai to teica, sieviete samulsa un piekrita, ka tās varētu būt tikai baumas. Cita sieviete izstāstīja, ka restorānā aizdegusies frī kartupeļu krāsns, tāpat viņa brīnījās, kāpēc pagājušajā gadā, kad tirdzniecības centrā notika mācības, darbojās gan signalizācija, gan automātiskā balss izziņošanas sistēma, un visi pameta centru ātrā solī, bet šoreiz nostrādāja tikai signalizācija. Viņa pieļāva, ka, nedzirdot skaļrunī brīdinājumu par evakuāciju, cilvēki nenoticēja, ka ēkā kaut kas deg.

Visu rakstu lasiet 11. oktobra numurā.