„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Daugavpili, Rēzekni un Liepāju ar novadiem tomēr neapvienos

Vēl pirms administratīvi teritoriālās reformas (turpmāk - reforma) likumprojekta sniegšanas Saeimā, valdība šonedēļ veikusi izmaiņas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plānā. Pēc koalīcijas partneru tikšanās pirmdienas pēcpusdienā nākamajā dienā, 15. oktobrī, Ministru kabinetā apstiprināta politiķu vienošanās – Daugavpils, Rēzeknes un Liepājas pašvaldības reforma neskars, tās saglabās republikas pilsētu statusu.

Novadus ap šīm pilsētām gan paredzēts reformēt – Daugavpils novadam pievienojot Ilūkstes novadu, Rēzeknes novadam pievienojot Viļānu novadu, bet Liepājas novadā (izskanējis arī nosaukums - Lejaskurzemes novads) apvienojot astoņus novadus. Plašākus paskaidrojumus par konkrētajām izmaiņām atbildīgais valdības sēdē ministrs Juris Pūce (Attīstībai/Par!) nesniedza, vien pēc koalīcijas partneru tikšanās Latvijas Televīzijai komentēja, ka „šis modelis, par kuru esam vienojušies, ir iespējams”, jo pašvaldību funkcijas tajās varēs nodrošināt un pakalpojumi būšot pieejami. Vēl pirms tam aģentūrai LETA viņš gan atzina, ka visiem reformas kritērijiem šie novadi neatbildīs – tajos nav attīstības centra.

Neapvienot Daugavpils, Rēzeknes un Liepājas pilsētas ar lauku teritorijām koalīcijas partneriem esot piedāvājusi Nacionālā apvienība un KPV LV. Viņi nobažījušies par lauku iedzīvotāju pārstāvniecību lielo pilsētu pašvaldībās, tāpēc rosinājuši no nepieļaut, sacīja Saeimas deputāte Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

 

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.