„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Daugavpils centrā bezmaksas stāvvietu kļūst mazāk

No nākamās nedēļas Daugavpils centrā kļūs par vienu bezmaksas stāvvietu mazāk, jo Kandavas ielas posmā no Cietokšņa līdz Vienības ielai, kur līdz šim automašīnas varēja novietot bez maksas, sāks darboties vēl viena pašvaldības SIA “Parkings D” maksas autostāvvieta. Tajā būs vieta aptuveni 40 transportlīdzekļiem.

SIA “Parkings D” vadītājs Jevgeņijs Duškevičs “Latgales Laikam” pastāstīja, ka patlaban pilsētā darbojas 37 maksas autostāvvietas ar vietām aptuveni 500 transportlīdzekļiem. Maksas stāvvietu robežas pilsētā tika noteiktas 2000.gadā un laika gaitā nav būtiski mainījušās. Maksas stāvvietas pilsētā savulaik tika ieviestas, lai atslogotu pilsētas ielas, kā arī lai iedzīvotājiem vajadzības gadījumā būtu vairāk iespēju novietot automašīnu pilsētas centrā.   

“Parkings D” ir viena no pašvaldības kapitālsabiedrībām, kas strādā ar peļņu, daļu tās samaksājot pašvaldības budžetā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija aptuveni  100 000 eiro, bet peļņa – vairāk nekā 20 000 eiro. Maksa par automašīnas novietošanu maksas stāvvietā svārstās no 55 līdz 70 centiem stundā atkarībā no stāvvietas atrašanās vietas. Laika limits, uz kuru autovadītājs var novietot transportlīdzekli maksas stāvvietā bez maksas, par to nesaņemt sodu, ir piecas minūtes.

 Labāk vienreiz samaksāt, nekā desmitreiz pārmaksāt

Par pārkāpumiem maksas autostāvvietu izmantošanā autovadītājiem var tikt piemērots naudas sods ar tūlītēju norēķināšanos vai pēcapmaksu. Ja autovadītājs ir pārsniedzis stāvēšanas laiku, par kuru viņš ir samaksājis, tad soda nauda tiek piemērota trīskāršā apmērā, ja nav samaksājis par maksas stāvvietu vispār, tad – desmitkārtīgā apmērā. Tādējādi soda apmērs atkarībā no vietas, kur pieļauts pārkāpums, var sasniegt 5,5 līdz 7 eiro, norādīja J. Duškevičs.

Līdz nesenam laikam transportlīdzekļu bloķēšanai, kuru vadītāji pieļāva pārkāpumus maksas autostāvvietu izmantošanā, tika izmantoti automašīnu riteņu bloķētāji. Patlaban uzņēmums no šīs prakses ir atteicies un par pārkāpumiem tiek izrakstīti paziņojumi par soda naudas piemērošanu. Līdz ar šīm izmaiņām ir aktualizējusies soda naudas piedziņas problēma, jo ne visi pārkāpēji vēlas labprātīgi samaksāt sodu.

 

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.