„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Centralizētajai ūdensapgādei Daugavpilī aprit 130 gadi

Autora foto

Šogad aprit 130 gadi kopš centralizētās ūdensapgādes sākuma Daugavpilī. XIX gadsimta beigās Daugavpils, toreiz saukta par Dinaburgu, bija ievērojams rūpniecības centrs. Uzņēmumos un fabrikās daudz kur tika izmantotas tvaika mašīnas, kuru darbināšanai bija nepieciešams ūdens. 1885. gadā toreizējā pilsētas pašvaldība, kuru vadīja Pāvels Dubrovins, pieņēma lēmumu par Dinaburgas ūdensvada biedrības izveidi.
SIA “Daugavpils ūdens” sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Bumažņikova „Latgales Laikam” pastāstīja, ka Dinaburgas ūdensvada biedrība bija privāts uzņēmums, kurš saņēma no domes uzdevumu četros gados izveidot pilsētā pirmo ūdensvada staciju un pirmos cauruļvadus. Šis uzdevums arī tika veiksmīgi izpildīts, un 1889. gada oktobrī pirmā ūdensvada stacija “Gajoks” padeva ūdeni pirmajam klientam. To, ka darbi toreiz tikuši izpildīti kvalitatīvi, apliecina kaut vai tāds fakts, ka minētā ūdensvada stacija, piedzīvojot vairākas modernizācijas, ūdens piegādi iedzīvotājiem nodrošināja 111 gadus.

 

Visu rakstu lasiet 25. oktobra numurā.