„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Turkos audzē gaļas lopus turku uzņēmējam

SIA „LīvAgro” īpašnieks Aleksejs Havrovs pirms septiņiem gadiem atgriezās Turku pagastā, jo uzskata, ka lauksaimniecība ir perspektīva nozare. „Tā pa īstam nekad neesmu bijis projām no laukiem un neesmu braucis uz ārzemēm. Kādu laiku strādāju Rīgā, bet brīvdienās braucu uz Turku pagastu, lai palīdzētu vecākiem. Tagad man ir sava gaļas lopu saimniecība -- pārdodu lopus eksportam uz Turciju,” saka Aleksejs, sastapts uz lauka, kraujot siena ruļļus.  

Limuzīnas govis nav tik kaprīzas

Lauksaimnieka pļavās šoruden ganās Limuzīnas un Šarolē šķirnes krustojuma 28 grūsnas govis  un bullis, bet gadā ganāmpulks tiek palielināts līdz 50 lopiem. Viņš apzināti izvēlējies Limuzīnas šķirnes bulli, jo pēcnācēji vairs nav kaprīzi, proti, izvēlīgi barības ziņā, turklāt govīm dzemdības notiek daudz vieglāk nekā cita šķirnes lopiem. Aleksejs teic, ka trūkst vietējo vetārstu, tāpēc viņš veterinārmedicīnas pakalpojumus pērk no Pārdaugavas vetārsta. „Ir cerības, ka jauns puisis tepat no Turku pagasta pabeigs Latvijas Lauksaimniecības universitāti un atgriezīsies savā pagastā.”

Aleksejs pārdod lopus liellopu izsoļu namā Neretā turku uzņēmējam, kurš iepērk jaunlopus lauksaimniekiem Turcijā. Stāsta lauksaimnieks: „Turcijā gaļas lopus pērk nobarošanai, nevis ganāmpulku pavairošanai, jo govis nevar kļūt grūsnas klimatisko apstākļu dēļ. Turki atzīst, ka Latvijā audzēto lopu gaļa ir ļoti kvalitatīva. Man šobrīd ir vairāk nekā 150 ha paša un nomātās zemes, un šogad klāt nāks vēl 200 ha, līdz ar to varēs domāt par ganāmpulka palielināšanu. Taču skaits būs minimāls, jo es vēl ražoju sienu Holandes lauksaimniekiem.”

Stāstot par sadarbību ar holandiešiem, kuri uztur 1000 buļļu fermu Aizkraukles pusē, Aleksejs saka, ka tā ir laba papildu peļņa. Vienīgi viņu māc šaubas, vai tā varētu sadarboties latvietis ar latvieti, jo viņš ir novērojis, ka biežāk darbojas princips „latvieša mīļākais ēdiens ir otrs latvietis”. „Pie vainas ir skaudība. Bet es gan priecājos, ja kaimiņiem veicas un ja varu palīdzēt otram,” teic Aleksejs. 

 

Visu rakstu lasiet 29. oktobra numurā.