„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Rudzātos vecticībnieku baznīca pārtop par klosteri

Rudzātu pagastā, šosejas Līvāni--Rudzāti malā, redzams sens koka dievnams. Tas pieder Mālkalnu vecticībnieku draudzei. Šogad ticīgie par ziedojumiem un Līvānu novada pašvaldības finansējumu uzmūrēja jaunus pamatus un pagrabu, atjaunoja un nosiltināja grīdas. „Dievnams turpmāk kalpos kā pasaulē vienīgais vecticībnieku vientuļnieku mūku klosteris. Krievijā ir mūks, kurš piekrita dzīvot mūsu klosterī kā mūks vientuļnieks. Ceram, ka viņam pievienosies citi mūki. Viņi dzīvos nošķirti no sabiedrības, jo veltīs savu dzīvi Dievam un lūgšanām,” stāsta klostera idejas autori un dievnama atjaunošanas darbu vadītāji -- Līvānu un Mālkalnu draudzes mācītājs Fedors Behčanovs un draudzes pārstāvis Ašots Mamikonjans.      

Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas Centrālā Padome 2017. gadā pieņēma lēmumu par vecticībnieku vientuļnieku mūku klostera izveidošana, pēc tam Līvānu draudze tiesā atguva Mālkalnu vecticībnieku dievnamu un zemi, veica ēkas inventarizāciju un reģistrēja atgūto īpašumu Zemesgrāmatā, saka Ašots, piebilstot, ka šogad aprīlī sākās dievnama atjaunošanas darbi. Proti, lai uzmūrētu jaunus pamatus, ēka tika pacelta par 8--10 cm, tika nomainīti bojātie griestu dēļi, tāpat salabots jumts, kurš kopš Otrā pasaules kara bija ložu caururbts (Rudzātos bija izveidota Steķu frontes līnija, iestarpina mācītājs). Turpat uzmūrēts pagrabs un ievilkta elektrība, un šobrīd ticīgie siltina un atjauno grīdas.

Vairāk lasiet 1. novembra numurā. 

Ziedojumu konts:

Līvānu Vecticībnieku Draudze,

Vecticībnieku iela 1, Līvāni, LV– 5316

Reģ. Nr. 90000499260

AS Citadele banka

N/k LV04PARX0012705510001