„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Daugavpilī plāno sakārtot ielu numerācijas plāksnes

Pilsētbūvniecības un vides komisija pieņēmusi lēmumu par visu Daugavpils ielu norāžu sakārtošanu pēc vienota standarta, kā arī par īpašu vēsturisko pilsētas ielu zīmju izveidi, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils domē.

Patlaban Daugavpilī māju numuru plāksnēm ir visdažādākās formas, šrifti un krāsas, lai arī visā Latvijā pieņemtais standarts ir zila taisnstūra zīme ar baltiem burtiem. Plānots, ka apsaimniekošanas organizācijām šīs plāksnes būs jāsakārto līdz nākamā gada 1. jūnijam.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs „Latgales Laikam” atzina, ka māju numuru un ielu norāžu plākšņu sakārtošana pēc vienota standarta māju īpašniekiem neizmaksāšot pārāk dārgi. Vienas šādas plāksnes izmaksas ir daži desmiti eiro, turklāt daudzviet esošās norādes jau patlaban atbilstot prasībām.

Ielu norāžu sakārtošanu pēc vienota standarta nosaka aktuālie pašvaldības saistošie noteikumi, kuri bija pieņemti vēl 2012. gadā. Savukārt jautājums par īpašu vēsturisko pilsētas ielu zīmju izveidi tika skatīts pēc Daugavpils domes deputāta Mihaila Lavrenova iniciatīvas.

Vēsturisko pilsētas ielu zīmju izveides un uzstādīšanas blakus jau esošajām ielu norādēm mērķis ir pievērst iedzīvotāju un pilsētas viesu uzmanību pilsētas pagātnei, tam, kas norisinājās Gajokā, Centrā un Jaunbūvē pirms vairāk nekā gadsimta. Paredzēts izstrādāt arī īpašu tematisko ekskursiju, kas būtu veltīta izciliem pilsētniekiem, kuri kādreiz dzīvoja šajās ielās.

Pirmajā projekta posmā plānots uzstādīt apmēram 25 vēsturiskās plāksnes. Vienlaikus citu ēku īpašniekiem būs paredzēta iespēja pasūtīt šādas zīmes savām mājām. Nākotnē domes deputāti un eksperti cer izveidot arī piemiņas zīmes, kas norādītu vietas, kur kādreiz dzīvoja un darbojās izcili Daugavpils iedzīvotāji.