„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Latgales deputāti skaidro strīdīgo nākamā gada budžetu

Liela daļa iedzīvotāju ir sašutuši par koalīcijas nodomu nepiešķirt līdzekļus bērnu ēdināšanai skolās pilnā apmērā, bet palielināt valsts finansējumu partijām. Tāpat iedzīvotāji ir pauduši neizpratni par pie varas esošo partiju nodomu palielināt algas Saeimas deputātiem un ministriem, nenodrošinot solīto finansējuma palielinājumu pedagogiem un mediķiem. Lai gūtu plašāku skaidrojumu par šiem strīdīgajiem momentiem plānotajā valsts budžetā, “Latgales Laiks” sazinājās ar dažiem Saeimā no Latgales ievēlētajiem deputātiem, kuri patlaban darbojas koalīcijā.
Janīna Kursīte (Politiskā partija "KPV LV"), komentējot plānoto deputātu algu palielinājumu, norādīja, ka, saskaņā ar likumu, deputātu alga ir piesaistīta vidējai darba algai valstī un, tai augot, palielinās arī deputātu atalgojums. Līdzīgi palielinoties atalgojums arī ierēdņiem.
Deputāte uzskata, ka līdzšinējais atalgojums ministriem ir bijis neadekvāti zems, jo viņi, pildot savus darba pienākumus, ģimeni praktiski neredz. Viņiem ir ne vien jāpilda savi tiešie darba pienākumi, bet arī jāpiedalās dažādos pasākumos, jāsniedz intervijas medijiem, u. tml.

Edmunds Teirumnieks (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK") „Latgales Laikam” atzina, ka prognozētais iekšzemes kopprodukta pieaugums nav noticis. Bremzējoties pasaules līmeņa ekonomikai, arī Latvija ir „piebremzētā” stāvoklī.
Papildu finansējums mediķiem un skolotājiem ir plānots tāds, kādu to valsts spēj nodrošināt. Sarežģītākais uzdevums patlaban ir atrast līdzekļus skolotāju algu pieauguma nodrošināšanai pēc septembra. Patlaban šis jautājums tiek risināts, tiek meklēti iekšējie resursi un līdz martam plānots rast risinājumu.
Par deputātu algu palielinājumu nacionālā apvienība ir nākusi klajā ar piedāvājumu iesaldēt deputātu algas. Kāds būs deputātu balsojums par šo priekšlikumu, E. Teirumnieks nemācēja prognozēt.

Aldis Adamovičs (Jaunā Vienotība) atzina, ka ir cerības rast finansējumu pedagogu algu paaugstinājumam arī nākamā gada pēdējiem četriem mēnešiem. Arī iepriekšējos gadus finansējums pedagogu atalgojuma nodrošināšanai sākotnēji ne vienmēr ticis piešķirts pilnā apmērā.

Deputāts atzina, ka no solītajiem papildu 120 miljoniem eiro medicīnai izdevies atrast vien 53. Iespēju robežās medicīnai tiks meklēts papildu finansējums.

Lai nodrošinātu prasīto finansējuma palielinājumu mediķiem un pedagogiem, valstī būtu bijis jāatsakās no papildu finansējuma piešķiršanas visās atlikušajās sfērās. Taču nākamgad papildu finansējumu plānots nodrošināt arī kultūras darbiniekiem, kas strādā teātros, bibliotēkās un muzejos, tieslietu sistēmā, kur ir liels darbinieku iztrūkums, un cietumu apsardzībā, kur zemā atalgojuma dēļ arī trūkst cilvēku.

Visu rakstu lasiet 5. novembra numurā.