„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Vai Nīcgales pagastā būs kūdras pārstrādes rūpnīca

Pirms pieciem gadiem Balvu novada Briežuciema pagastā kūdras ieguves un pārstādes uzņēmums „SIA Compaqpeat”, investējot apmēram piecus miljonus eiro, atvēra ražotni, radot vismaz 20 jaunas darba vietas. Līdzīgs scenārijs varētu īstenoties arī Daugavpils novada Nīcgales pagastā, kur vietējā kūdras purvā saimnieko SIA „Laflora”.

Pagājušonedēļ uzņēmuma pārstāvis viesojās Daugavpils novada domē, lai par ieceri pastāstītu pašvaldībai. Tās īstenošana būs atkarīga no vairākiem priekšnoteikumiem – ceļu infrastruktūras uz purvu, vietējo kūdras substrātu patērētāju radītā pieprasījuma un valsts uzstādījumiem, reaģējot uz Eiropas Savienības virzītās klimata politikas nosacījumiem.

Uz ražotni jāved labākam ceļam 

Kūdras ieguvi Daugavpils novada Nīcgales purvā 205 hektāru platībā SIA „Laflora” veic kopš 1999. gada. 2017. gadā uzņēmums paplašināja savu darbību līdz 308 hektāriem, kas arī mudināja sākt apsvērt domu par ražotnes atvēršanu šeit. „Laflora” vadītājs Uldis Ameriks uzsver, ka Latgale ir kūdras resursiem visbagātākais Latvijas reģions, taču kūdras ieguve un pārstrāde šeit nav attīstīta. Nīcgales purvos iegūtā kūdra tiek vesta tālākai pārstrādei uz ražotni Jelgavas novadā. Tur, Kaigu purvā, atrodas uzņēmuma kūdras produktu ražotne, kurā ražo kūdras substrātus lauksaimniecībai, dārzkopībai un mežsaimniecībai kā vietējam, tā eksporta tirgum. Līdzīgu ražotni varētu izbūvēt Daugavpils novadā, netālu no Nīcgales kūdras ieguves vietām. Nepieciešamo investīciju summu U. Ameriks atturas nosaukt, bet lēš, ka ražotnē varētu tikt nodarbināti 10--15 strādnieki.

Jau šobrīd Nīcgales purvā kūdras ieguves sezonā strādā vidēji 58 Nīcgales pagasta un tuvējās apkaimes iedzīvotāji. Nokļūšanu darba vietā nodrošina uzņēmums, arī atalgojums strādniekiem ir augsts, apliecina Nīcgales purva vadītāja Daiga Korkla.

Visu rakstu lasiet 8. novembra numurā.