„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

11. novembrī Daugavpils poļi svin divkāršus svētkus

Lāčplēša dienā Daugavpilī norisinājās tradicionālie pasākumi – tika nolikti ziedi karavīru atdusas vietās, jaunsargi nodeva svinīgo zvērestu, notika lāpu gājiens u.c. Šajā dienā notika arī akcija, kuru otro gadu pēc kārtas rīkoja Poļu kultūras centrs (PKC).

Diena, kad tiek godināti varoņi, kuri krita Latvijas Brīvības cīņās 1919. gadā, sakrīt ar Polijas Neatkarības dienu, tāpēc Daugavpils poļiem tie ir divkārši svētki. Pēc tradīcijas tika nolikti ziedi pie kritušajiem poļu karavīriem veltītās piemiņas zīmes Slobodkā  un kopīgi dziedāta Polijas himna. PKC vadītāja Žanna Stankeviča pastāstīja, ka akcija „Niepodległa do hymnu” aizsākās 2018. gadā, kad tika svinēta gan Latvijas, gan Polijas neatkarības simtgade. „11. novembrī vienā un tajā pašā laikā poļi visā pasaulē, neatkarīgi no tā, kurā valstī viņi dzīvo, sapulcējas un dzied Polijas himnu – Dombrovska maršu,” atzīmēja Ž. Stankeviča. Visi akcijas dalībnieki himnas dziedāšanu filmē video, pēc tam to ievieto „Youtube” kanālā „Niepodległa do hymnu”. Šajā dienā poļi dzied himnu kalnu virsotnēs, atklātā jūrā, dažādās sporta sacensībās, visās poļu skolās, laukumos un piemiņas vietās – tāpat kā Daugavpilī, lai sajustos vienoti, gluži kā viena liela ģimene.

Pirms Latvijas valsts lielākajiem svētkiem PKC un poļu biedrība „Promeņ” sagatavojusi dāvanu. 16. novembrī Kultūras pilī notiks lielais svētku koncerts, veltīts Polijas un Latvijas neatkarībai.