„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Pamestās ēkas vietā varētu būt parks

Skrudalienas pagastā, Silenes ciema vidū, stāv pamesta ēka, kurā kādreiz atradās skola. Deviņdesmito gadu beigās šī māja nonāca privātīpašumā, taču īpašnieks par to neko daudz nerūpējās, tāpēc diezgan ātri skola pārvērtās graustā.

Silenes „bēda”

Borovkas skola (tā to sauca, jo līdz trīsdesmito gadu vidum ciems saucās Borovka) uzbūvēta pagājušā gadsimta sākumā, tajā bija apvienotas vairākas vietējās nacionālās skolas. Pašā sākumā šajā ēkā zem viena jumta mācījās latvieši, krievi, poļi un ebreji. Pēc tam skolā norisinājās pārmaiņas, kuras bija atkarīgas no vēstures notikumiem, taču skola tik un tā pildīja savu misiju. Skolas ēka pamazām kļuva aizvien tukšāka jau padomju laikos, kad astoņdesmitajos gados ciemā uzcēla jaunu vidusskolu. Kādu laiku vecajā ēkā atradās robežsardzes nodaļa, un tā tika uzturēta kārtībā. „Ēka sāka brukt un pārvērtās postažā pēc tam, kad tika privatizēta un kļuva par privātīpašumu,” situāciju komentē Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova.

Skolu, kura savulaik bija ideāls vairāku Latgales tautu līdzāspastāvēšanas paraugs, un kurā mācījās vairākas vietējo iedzīvotāju paaudzes, tagad tiek dēvēta par ciema bēdu, problēmu un nelaimi. Ēkas īpašniece „nozuda” gandrīz tūlīt pat pēc tās iegādes. Pašvaldības rīcībā ir ziņas, ka viņa dzīvoja ārzemēs, pēc tam periodiski atgriezās, taču ne reizi nesazinājās, uz lūgumiem un rīkojumiem nekādi nereaģēja. Savukārt ēkas izskats pa šo laiku kļuva aizvien bēdīgāks. Turklāt to grauza ne tikai laika zobs, savu roku pielika arī cilvēki. Tika nozagts viss, ko vien varēja noplēst un aiznest (dažādi metāli, celtniecībā noderīgi materiāli utt.).

Diemžēl pašvaldībai nav tiesību rīkoties ar šo privātīpašumu, tāpēc nav zināms, cik vēl ilgi gleznainā ciema centrā stāvēs šis grausts. B. Ivanova atzīmēja, ka pat tad, ja pagastam būtu tiesības kaut ko darīt, ēkas demontāža un celtniecības atkritumu likvidēšana izmaksātu daudzus tūkstošus eiro. Turklāt pašvaldība jau tāpat ir spiesta ieviest kārtību teritorijā ap pamesto ēku. B. Ivanova stāsta, ka cilvēki vēl joprojām uz šejieni ved un izgāž atkritumus. Pie bijušās skolas „tusē” dažādi ļautiņi, kuriem kārtība nerūp. Daudzmaz uzturēt kārtībā šo vietu cenšas pagasts un Silenes iedzīvotāji, piedaloties uzkopšanā, tostarp arī Lielajā talkā.

Visu rakstu lasiet 22. novembra numurā.