„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Reportāža no Londonas: kā „Nevis slinkojot un pūstot” pieskandināja anglikāņu baznīcu

Pēc Ārlietu ministrijas aplēsēm, Lielbritānijā šobrīd dzīvo apmēram 100 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo. Attiecīgi tos, kuri Latvijai piederīgi jūtas ne tikai juridiski, bet arī emocionāli, saskaitīt būtu vēl grūtāk. 15. novembra vakarā Merilebonas anglikāņu baznīcā Latvijas vēstniecība Apvienotajā karalistē sadarbībā ar Latviešu Nacionālo Padomi Lielbritānijā aicināja cilvēkus kopā atzīmēt valsts dibināšanas svētkus, kam par liecinieku kļuva arī „Latgales Laiks”. 

Piederību Latvijas valstij tās neatkarības proklamēšanas svētkos Londonā vēstniecība aicina apliecināt katru gadu, taču iepriekšējā norises vietā, Vestminsteres katedrāles zālē, kļuva par šauru. Interesi izrādot vairāk nekā 300 pasākuma apmeklētāji, pastāstīja Latvijas Republikas vēstniece Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē Baiba Braže. Savukārt Jāņos „Straumēnu” muižas teritorijā pulcējas ap 4000 vasaras saulgriežu svinētāju.

Jāatzīmē gan, ka ne visi no tiem ir Lielbritānijā dzīvojošie Latvijas pilsoņi vai tikai latvieši, tomēr vēstniece B. Braže atzīst, ka izveidojies aktīvāko cilvēku kodols, kas kultūras pasākumus apmeklē regulāri. Komentējot valsts uzsāktos reemigrācijas veicināšanas plānus, viņa atgādina, ka mūsdienu mobilajā pasaulē jebkurai nācijai „noturēt” tautiešus konkrētā valsts teritorijā ir izaicinājums. „Vienlaikus redzam, ka aizvien vairāk latviešu atgriežas Latvijā,” kā pirmo iemeslu tam viņa gan min iekšējo nestabilitāti Lielbritānijā saistībā ar breksitu. To atspoguļo arī Latvijai valstspiederīgo biežāka vēršanās vēstniecībā pēc padoma eksporta tirgus un iedzīvotāju statusa jautājumos. „Protams, labklājība Latvijā aug. Ir cilvēki, kas negaida, kad valsts pasniegs visu gatavu, jaunās paaudzes saprot, ka par sevi jārūpējas pašiem. Un ir cilvēki, kas domā, ka viņiem atvedīs lidmašīnas biļeti, piešķirs trīsistabu dzīvokli, vietu bērnudārzā, bet, nu, piedodiet, kurā valstī tas notiek?” B. Braže uzslavē reemigrācijas koordinatorus un tās pašvaldības, kas izrādījušas interesi par savu iedzīvotāju atgriešanos: „Pie mums ir bijuši Liepājas, Valmieras, Daugavpils pārstāvji. Viņi stāsta organizācijām un cilvēkiem, kas Latvijā notiek: kādas algas, kādi darbi.”

Visu rakstu lasiet 22. novembra numurā.

Londonas latviešu pašdarbnieku kolektīvi radīja svētku sajūtu anglikāņu baznīcā