„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Jānis Lāčplēsis „izlaužas” Londonā

Mācoties no dzīves pārbaudījumiem bērnībā un kļūdām jaunībā, kļūt par veiksmīgu uzņēmēju Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā -- tāds ir Ilūkstes novadā dzimušā Jāņa Lāčplēša stāsts, kas pats „izlauzies” no grūtībām un tagad pelna, aicinot to darīt arī citus.

„2005. gada 10. augusts, svētdiena,” Jānis Lāčplēsis precīzi atceras dienu, kurā pirmo reizi spēra kāju Lielbritānijā. Toreiz 16 gadus vecais jaunietis bija pārliecināts, ka šeit ieradies tikai uz divām nedēļām apciemot vecākus un nedaudz pastrādāt, jo pēc tam būs jāatgriežas atpakaļ skolas solā Ilūkstē. Plāni mainījās, šķirojot vēstules pastā, viņa nopelnītā alga sagādājusi tik lielu gandarījumu, ka Jānis atmetis ar roku dzīvei nabadzībā dzimtajā Sēlijas mazpilsētā. Gluži kā desmitiem tūkstošu latviešu, viņš kļuva par imigrantu Anglijā. Tam sekoja vētraini pieaugšanas gadi svešumā, bet nu Jānis Lāčplēsis dzīvo turīgā pasaules metropoles Londonas rajonā un tur veiksmīgi vada izlaušanās spēļu istabu biznesu. 

Norūdīties nabadzībā

Līdz tam noiets garš ceļš. Bērnība Ilūkstē, dzīvojot netālu no Baltiņiem Pilskalnes pagastā, pagāja nelabvēlīgā vidē. „Nebija naudas, nebija, ko ēst, bet tas man dzīvē ir palīdzējis. Liels paldies par to Latvijai. Īstenībā labi, kā tā bija. Ja nebūtu visu to problēmu, ja nebūtu jāiet kājām uz skolu, jāzog skolā maize, nebūtu vēlmes mainīties,” ilgi nekavējoties rūgtajās atmiņās, secina Jānis. Piemēram, Jāņa tēvs, kas pirmais no ģimenes devies svešumā, ticis apkrāpts, tāpēc pirmos gadus dzīvojis kā bezpajumtnieks. Arī Jānim jaunībā Anglijā neklājās viegli, bet viņš mācījies no kļūdām un tagad izaicinājumus uztver šādi: „Ja esi izgājis cauri grūtībām, vairs neticēsi cilvēkiem, kas netic taviem spēkiem”.

Šobrīd Jāņa uzņēmumā strādā vairāk nekā 20 darbinieki, daļa no viņiem ir Lāčplēšu ģimenes locekļi, uzņēmuma vadībā viņš darbojas ar sievu Lāsmu Račkausku. Lāsma nāk no Kurzemes puses, arī viņa šeit sākumā strādājusi iebraucējam tipisku darbu – lasījusi zemenes. Vēlāk atteikusies no psiholoģijas studijām Latvijā, lai piepildītu sapni par dzīvi Londonā. Tikko septiņas spēļu istabas, kas atrodas ārpus Londonas, no Jāņa nopircis viņa brālis. Tagad Jānim pieder vien 13 spēļu istabas, taču tuvāko mēnešu laikā tīklu plānots paplašināt teju dubulti. „Kad pirms 3,5 gadiem sākām ar to nodarboties, Londonā bija ap 20 spēļu istabu. Tagad to ir vairāk nekā 70,” Jānis atzīst, ka ir viens no vadošajiem uzņēmējiem vietējā tirgū šajā nozarē.

Visu rakstu lasiet 29. novembra numurā.