„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Daugavpilī vēlas atvērt lētāku medikamentu aptieku

Daugavpils reģionālā slimnīca nosūtījusi Zāļu valsts aģentūrai vēstuli ar lūgumu atļaut atvērt ārstniecības iestādē aptieku, kur medikamenti būtu pieejami par slimnīcas slēgtā tipa aptiekas cenām, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Patlaban Daugavpils reģionālās slimnīcas rīcībā ir slēgta tipa aptieka, kas nodrošina ar medikamentiem slimnīcas pacientus ārstēšanas laikā. Taču tā nedrīkst pārdot zāles pa tiešo patērētājiem, kā to dara komersants. Cenas šajā aptiekā ir ievērojami zemākas, nekā komercaptiekā, kura darbojas turpat slimnīcā. Dažu medikamentu cenas atšķiras pat vairākas reizes.

Likumdošana to tik viegli paveikt neļaus

Lai dotu iespēju iedzīvotājiem iegādāties zāles lētāk, pirms dažiem gadiem Daugavpilī tika apsvērta ideja par pašvaldības aptieku tīkla izveidi, taču patlaban to liedz Latvijas likumdošana. Turpinot meklēt problēmas risinājumus, kā viens no variantiem pašvaldībā tiek izskatīta iespēja izveidot Daugavpils reģionālajā slimnīcā atvērta tipa aptieku, kur zāles par zemākam cenām būtu pieejamas plašākam iedzīvotāju lokam. Pašvaldības vadītājs uzskata, ka nav pieņemami, ka medikamentu cenas dažādās aptiekās būtiski atšķiras un cilvēkiem par ārstēšanos ir jāmaksā tik dārgi. 

Ja projektu izdosies veiksmīgi īstenot, nākamgad atvērtā tipa aptieka varētu sākt darboties Daugavpils reģionālās slimnīcas telpās, bet pēc tam – arī citviet pilsētā, nodrošinot pilsētniekiem iespēju iegādāties medikamentus bez lieka uzcenojuma. Lēmumu par to, vai Daugavpils reģionālā slimnīca saņems šādu licenci, pieņems Zāļu valsts aģentūra. Savukārt ja Daugavpils reģionālā slimnīca saņems Zāļu valsts aģentūras atteikumu atvērt šādu aptieku, pašvaldība vērsīsies Satversmes tiesā un apstrīdēs spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus.

Jautājumu par medikamentu cenu pazemināšanu var atrisināt valdība, grozot Ministru kabineta noteikums pēc tiem ieteikumiem, ko ir sniegusi Konkurences padome, vai arī Satversmes tiesa līdzīgi, kā tas notika Igaunijā pirms sešiem gadiem. Tikmēr Daugavpils domes vadība cenšas risināt problēmu valsts līmenī, uzrunājot valsts vadību ar lūgumu izvērtēt spēkā esošo likumdošanu, pievēršot pastiprinātu uzmanību nesamērīgi augstu cenu izveidei tik vitāli svarīgā nozarē.

Vairāk lasiet 3. decembra numurā!