„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Sēlijas novada izveidē iesaistīto pašvaldību domas dalās

Ilūkstes, Jaunjelgavas, Viesītes un Aknīstes novads, paužot savu viedokli par administratīvi teritoriālo reformu, lēmuši virzīt ideju par Sēlijas novada izveidi. Tikmēr Salas, Jēkabpils un Neretas novada domes deputāti dod priekšroku Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvājumam apvienoties un veidot vienu pašvaldību bijušo rajonu teritorijās. Aptaujātie pašvaldību vadītāji apstiprināja, ka pirms šāda lēmuma pieņemšanas dome uzklausījusi iedzīvotāju viedokli un tagad gatavojas tam meklēt atbalstītājus Saeimā.

31. oktobrī Ilūkstes novada domē lēma par sev vēlamākajām administratīvi teritoriālās reformas alternatīvām – ja Ilūkstes novads netiek saglabāts kā atsevišķa pašvaldība, to apvienot ar Aknīstes novadu un daļu Jēkabpils novada vai kopā ar vēl sešām Sēlijas novada apvienības pašvaldībām veidot Sēlijas novadu. Vēl pirms šī lēmuma pieņemšanas novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna („Latvijas Zemnieku savienība”) „Latgales Laikam” pauda cerību, ka līdzīgu lēmumu pieņems arī parējās Sēlijas pašvaldības.

Attiecībā uz trim Sēlijas pašvaldībām cerības izrādījās pamatotas. Jaunjelgavas novada dome pirmā sekoja Ilūkstes novada domes piemēram, taču lēmumā „Par administratīvi teritoriālo reformu” nav minējusi iespēju veidot vairākus mazākus Sēlijas novadus vai kopā ar Jēkabpili veidot plānošanas reģionu, apstiprina Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks („Vienotība”). 22. novembrī līdzīgu lēmumu pieņēma Viesītes novada dome, taču šī pašvaldība lēmumā nav iekļāvusi prasību Viesītes novadu „nereformēt”. Viesītes novada domes priekšsēdētājs Alfons Žuks („Viesītes novads -- mūsu mājas”) skaidro: „Saprotam, ka, ja reforma neizgāzīsies, atsevišķs Viesītes novads netiks saglabāts, tāpēc būtu bezjēdzīgi lēmumā pieprasīt, to, kas nenotiks. Jautājums ir, vai mūs apvienot vecā rajona robežās vai veidot jaunu Sēlijas novadu, un mēs atbalstām otro variantu.” Pagājušonedēļ atbalstu Sēlijas novada izveidei pauda arī Aknīstes novada dome. Taču šīs trīs pašvaldības, atšķirībā no Ilūkstes novada, lēmumu noformulējušas kā „apvienošanos ar Sēlijas vēsturiskajā teritorijā esošajiem novadiem”.

Savukārt Neretas novada dome, kuras priekšsēdētājs Arvīds Kviesis („Vienotība”) šobrīd ir arī Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētājs, pagājušonedēļ lēma atbalstīt Neretas novada apvienošanos ar Aizkraukles, Jaunjelgavas, Skrīveru, Kokneses un Pļaviņu novadu.

Vairāk lasiet 3. decembra numurā!