„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

No 1. janvāra ikvienā mājoklī jābūt dūmu detektoriem

  1. decembrī Latvijā VUGD inspektori stāstīja un rādīja, kāpēc no 2020. gada 1. janvāra dzīvokļos un privātmājās jāuzstāda dūmu detektori.

Daugavpilī VUGD 1. daļas čaklākie apmeklētāji bija seniori. Gandrīz visi atzina, ka šo iekārtu būs grūti uzstādīt vieniem pašiem augsto griestu un vecuma dēļ, bet uzņēmumi, kas varētu palīdzēt, prasa pat 12 eiro par vienas iekārtas piestiprināšanu. Daļas vadītājs Andrejs Bambāns pacietīgie neskaitāmas reizes atkārtoja, ka dūmu detektoram jāatrodas pie griestiem, vēlams istabā, kur cilvēki uzturas bieži, izņemot vannas istabu un tualeti, turklāt tas nedrīkst būt piestiprināts kaut kur istabas stūrī vai tuvu siltuma iekārtām. „Lieciet dūmu detektoru pie griestiem un, vēlams, pa vidu,” teica A. Bambāns.

Dūmu detektoram obligāti jāatrodas pie griestiem.

Kāds kungs iebilda, ka viņš iekārtu uzstādījis pie sienas, un tā nevienam netraucējot. „Kad ir ugunsgrēks, dūmi kāpj uz augšu, tāpēc jūsu iekārta var sākt darboties ar lielu kavēšanos. Drošāk būs, ja dūmu detektors atradīsies pie griestiem,” skaidroja A. Bambāns. Kāda kundze jautāja, cik dūmu detektoriem jābūt privātmājā. Ja dzīvoklī pietiek ar vienu dūmu detektoru, tad privātajā mājā jābūt vismaz iekārtai katrā stāvā, uzsvēra A. Bambāns. Viņš ieteica: „Uzstādot dūmu detektoru, pārbaudiet, vai tā signālu var dzirdēt visās istabās. Ja kādā telpā skaņa ir vāja, tad var uzstādīt papildus ierīci citā telpā. Piemēram, viens dūmu detektors varētu būt guļamistabā vai viesistabā, bet otrs -- virtuvē, kur tas spēs atšķirt degšanas dūmus no ūdens tvaikiem, kas rodas, gatavojot ēdienu.

Tāpat daugavpilieši vaicāja, kur var iegādāties dūmu detektoru, vai interneta veikalu piedāvātie nebūs viltus prece utt. A. Bambāns paskaidroja, ka gan instrukcijā, gan uz dūmu detektora aizmugurē jābūt marķējumam „CE” un standarta marķējumam „EN 14604”, un tas norāda, ka iekārta atbilst Eiropas standartam. Dūmu detektorus var nopirkt gandrīz jebkurā veikalā, piebilda A. Bambāns. Kāds vīrietis interesējās par dūmu detektoriem, kuri pieslēgti apsardzes pultij. A. Bambāns paskaidroja, tie ir dārgāki un tikpat droši, un to uzstādīšanu nodrošina apsardzes kompānijas.

Kad dūmu detektors ieslēdzas, jāzvana ugunsdzēsējiem 112. Iekārta darbosies vismaz pusstundu.

Vairāk lasiet 6. decembra numurā!