„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Tehnoloģiju parka izaugsmei Mežvidos nepieciešama „atklāta politika”

Šodien, 6. decembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputāti dodas kārtējā, nu jau sestajā, izbraukuma sēdē. Šoreiz uz pierobežu, Kārsavas novada Mežvidiem. Uz turieni viņus uzaicinājis Edgars Romanovskis, Mežvidu Lauksaimniecības un tehnoloģiju parka uzņēmumu vadītājs.

„Kaut kam būtu jāatbild par to, ka pašreizējā situācija nodara pāri nozarei,” saka uzņēmējs. Viņš atsaucas uz politiķu solījumiem likvidēt obligātās iepirkuma komponentes (OIK) mehānismu, atgādinot par notikumiem pērn, kad Ekonomikas ministrija anulēja atļauju viņa vadītajai koksnes gazifikācijas stacijai.

Ne vien sarkani, bet arī dzelteni un oranži Mežvidu tomāti veikalu plauktos nonāk kopš 2013. gada. Turklāt ne vien vasarā, bet arī ziemas mēnešos. SIA „Latgales dārzeņu loģistika” ir uzņēmums, kas kalpo par Mežvidu Lauksaimniecības un tehnoloģiju parka izaugsmes bāzi, tas dibināts 2007. gadā. Pagāja vairākas sezonas, līdz tika izstrādātas nepieciešamās tehnoloģijas, kas nodrošina to, ka tomātu kvalitāti apliecina gan to izskats, gan garša. Šobrīd līdzīgs process notiek, lai īstenotu nākamo E. Romanovska mērķi – Latvijā audzētas zemenes ziemā. Siltumnīcu komplekss aug, šobrīd tiek būvētas jaunas ēkas. „Plānots pārbaudīt jaunas audzēšanas metodes, kas līdz šim Latvijā nav praktizētas,” sola E. Romanovskis. Palīgos pieaicināti vietējie lauksaimnieki, kas zemes audzē tradicionāli, -- z/s “Ceļa strazdi”. 

Tiesāšanās ar ministriju

Sadarbības tīklu veidošana ir Mežvidu Lauksaimniecības un tehnoloģiju parka darbības pamats. Uzņēmumi sadarbojas ar Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, arī augstskolām ārzemēs (Nīderlandē, kas ir vadošā valsts siltumnīcu tehnoloģiju izstrādē). „Atbrauc zinātnieku komanda, veic nepieciešamos testus, mērījumus, un tālāk darbs ar datu analīzi notiek attālināti,” darba procesu apraksta uzņēmējs. Viņš cer, ka līdzīga sadarbība veidosies arī ar valsts un pašvaldību iestādēm. E. Romanovskis vērtē, ka šobrīd komunikācijā ar lēmumu pieņēmējiem trūkst savstarpējās sapratnes, taču šāda tikšanās reize -- deputātu izbraukuma sēde, varētu palīdzēt aizmirst negācijas. Viņš šobrīd vēlas veicināt „atklātu politiku”.

Konflikts ar Ekonomikas ministriju (EM) un SIA “Jumis GEO” sākās 2018. gada vasarā, kā atzīmē E. Romanovskis, pāris mēnešu pirms 13. Saeimas vēlēšanām. Koksnes gazifikācijas stacija atrodas blakus siltumnīcu kompleksam, tajā tiek ražota atjaunojamā elektroenerģija. EM iepriekš skaidroja, ka atļauja pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros anulēta, jo pārbaudes laikā konstatēts, ka līdz brīdim, kad koģenerācijas stacijai bija jāuzsāk ražošana, kā iekārtu kopums tā nebija gatava ekspluatācijai. SIA „Jumis GEO” tam nepiekrita un vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Pēc gada uzņēmējs jau bija gatavs  izlīgumam.

Vairāk lasiet 6. decembra numurā!