„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Vai pašvaldības ziemā valsts ceļus uzturētu labāk?

Sākoties ziemas sezonai, aktualizējas diskusijas par to, kā ne vien ātrāk, bet arī kvalitatīvāk uzturēt autoceļus braukšanai pēc iespējas labākā stāvoklī. Satiksmes ministrija (SM) turpina pētīt par mazāk lietotu valsts ceļu nodošanu pašvaldībām, kas nozīmētu valsts pārziņā atstāt tikai galvenos ceļus. Aptaujātie pašvaldību pārstāvji atzīst, ka vietvaras ar izaicinājumu tiktu galā, ja vien valsts tam piešķirtu finansējumu.

Vietējās nozīmes autoceļu nodošana pašvaldībām iekļauta Transporta attīstības pamatnostādnēs 2014.--2020. gadam, tomēr konkrētu vadlīniju, kā pašvaldībām pārņemt valsts ceļu uzturēšanu, vēl nav. Šobrīd SM pēta un izvērtē visa valsts autoceļu tīkla, tostarp valsts vietējo autoceļu pārvaldīšanas formas, tāpēc plašākus komentārus nevar sniegt, teica SM pārstāve Iveta Kancēna.

Tomēr notikušajās diskusijās izskanējuši priekšlikumi, kuru ceļu uzturēšanu varētu nodot vietvaru pārraudzībā. Pēc to uzklausīšanas Latvijas Pašvaldību savienība rosinājusi ceļu nodošanu sasaistīt ar administratīvi teritoriālo reformu. Kritika balstās atzinumā, ka SM piedāvātie ceļi pašvaldībām nav perspektīvi, jo tur kursē mazāk par 100 transporta vienībām dienā. Vēl pārmetumi valstij saistīti ar to, ka nereti vietējie ceļi, pa kuriem brauc skolēnu autobusi, piena mašīnas, reisa autobusi, tiek tīrīti pēdējā brīdī.

Tad nu rodas jautājums, vai pašvaldības, pārņēmušas valsts vietējos autoceļus, spēs ziemā tos iztīrīt ātrāk un kvalitatīvāk?

Vairāk lasiet 10. decembra numurā!