„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Koka rotaļlietu meistars vēlas strādāt ar plašāku vērienu

Rotaļlietu ražotnes “Exclusive Eco Toys” īpašnieks Ivars Reimanis ir kļuvis par vienu no Daugavpils domes grantu konkursa “Impulss 2019” uzvarētājiem. Konkursa kārtībā saņemto finansējumu viņš plāno izmantot lāzerdrukas darbagalda iegādei un pilnvērtīgas interneta mājas lapas izstrādei, lai interesentiem viņš būtu vieglāk atrodams internetā. Jaunais uzņēmējs labprāt piekrita tikties ar “Latgales Laiku” un izrādīt savu ražotni.

Ivaram ir 15 gadu pieredze darbā ar programmējamiem darbgaldiem. Pēc virpotāja -- frēzētāja profesijas apgūšanas Latgales sakaru un transporta tehnikumā (pašreizējais Daugavpils Valsts tehnikums), Ivars savas darba gaitas sāka uzņēmumā “Ditton Chain”. Pēc tam sekoja darbs “East metal” un “Lokomotīvju remonta rūpnīcā”. Ieguvis pieredzi, Ivars, līdzīgi kā daudzi citi viņa vienaudži, nolēma turpināt darbu ārzemēs un sešus gadus nodzīvoja un nostrādāja Lielbritānijā, Birmingemā.

Strādājot ārzemēs, Ivaru visus sešus gadus neatstāja vēlme atgriezties dzimtenē, jo te bija palikuši daudzi viņam tuvi cilvēki. Nopelnījis un iekrājis naudu, Ivars nolēma atgriezties Latvijā un uzsākt savu biznesu. Ivars pieļauj, ka daudzi aizbraucēji labprāt atgrieztos mājās Latvijā, taču valstī notiekošais neļauj viņiem to izdarīt.

Daļa naudas tika iztērēta, lai izremontētu dzīvokli un nopirktu automašīnu, vēl daļa -- ražošanas telpu iekārtošanai un nepieciešamā aprīkojuma iegādei. Tā kā visiem tēriņiem Anglijā sapelnītās naudas nepietika, lai taupītu līdzekļus, profesionālo programmējamo kokapstrādes darbagaldu Ivars būvēja pats.

“Ar darbgaldu var izgatavot mēbeles, rotaļlietas un  daudz ko citu. Viss ir atkarīgs no paša fantāzijas,” stāsta Ivars. Lai sameklētu un iegādātos nepieciešamās detaļas, nācies stundām pētīt interneta resursus. Padomu nav lieguši arī pašreizējie sadarbības partneri. “Man pilsētā bija draugi, kas jau strādāja ar līdzīgu aprīkojumu. Mēs vienojāmies, kas darbosimies atšķirīgos virzienos, un viņi man palīdzēja nokomplektēt darbagaldu. Draugi bija saņēmuši pasūtījumu -- izgatavot rotaļu zirdziņu, un parādīja to man. Tā man radās ideja pievērsties rotaļlietu ražošanai,” stāsta Ivars.

Jaunais kokapstrādes meistars gatavo šūpuļzirdziņus, dažādas cita koka rotaļlietas, kā arī strādā ar klientiem pēc pasūtījuma. Viena no Ivara radītajām oriģinālajām rotaļlietām ir alfabēta dēlītis, kur burti ir izfrēzēti kokā. Velkot pa burtu līnijām ar koka nūjiņu, bērni var trenēt rokas motoriku un veidot skaistu rokrakstu. Komplektā nāk arī ar grifeļa krāsu pārklāts dēlītis, uz kura, līdzīgi kā skolā uz tāfeles, ar krītiņiem var rakstīt burtus vai zīmēt. Šādus komplektus savām vajadzībām jau ir pasūtījuši vairāki bērnudārzi un meistars cer, ka viņa darinātās  rotaļlietas ļaus bērniem veidot skaistu rokrakstu.

Ivaram joprojām ir draudzīgas attiecības ar amata brāļiem, kuri kādreiz viņam palīdzēja, un kopīgu mērķu sasniegšanai puiši plāno apvienot spēkus. “Patlaban kopā ar partneriem esam izveidojuši arī kopīgu firmu – tai iegādāts jauns aprīkojums mēbeļu un flīžu apdrukāšanai,” stāsta meistars.

Ivars uzskata, ka “Exclusive Eco Toys” ražoto rotaļlietu noietam Daugavpils nav īpaši perspektīva pilsēta, cilvēku pirktspēja ir zema un atļauties dārgas rotaļlietas var tikai retais. Tādēļ meistars uzskata, ka perspektīvs tirgus varētu būt Rīga un ārzemes, kur līdzīgas rotaļlietas maksā divtik. Par grantu programmu “Impulss” Ivars biju dzirdējis jau iepriekš, taču tikai šogad sapratis, kas viņam tiešām ir vajadzīgs, tādēļ arī nolēmis pieteikties konkursam.

Runājot par nākotnes plāniem, Ivars min jaunas kopfirmas izveidi un jaunu ražošanas telpu ierīkošanu. Savā pašreizējā uzņēmumā viņš plāno palielināt ražošanas apjomus un pieņemt darbā cilvēku, kurš palīdzēs iesaiņot un nosūtīt gatavo produkciju. Nākotnē plānojam turpināt attīstīties, iegādāties jaunu tehniku un paplašināt ražošanu.