„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Apsver palielināt atbalstu ģimenēm

Viena no prioritātēm Daugavpils pašvaldības nākamā gada budžetā ir atbalsts ģimenēm ar bērniem. Patlaban pašvaldībā tiek apsvērtas iespējas no nākamā gada palielināt bērna piedzimšanas pabalstu no 300 līdz 500 eiro, kā arī paplašināt atbalsta pasākumu klāstu daudzbērnu ģimenēm.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš atzīst, ka valstī ir vērojamas negatīvas dzimstības tendences. Lai pilsētā uzlabotu demogrāfisko situāciju, pašvaldībā tiek apsvērta papildu atbalsta pasākumu ieviešana ģimenēm ar bērniem.

Deputāti, lemjot par bērna piedzimšanas pabalsta palielināšanu, vērtēs arī to, kā šis pabalsts varētu tikt izmaksāts. Kā piemērs tiek apsvērta Krāslavas prakse, kur pabalsta izmaksa tiek sadalīta trīs gadu garumā. Piemēram, pirmajā gadā tiek izmaksāti 300 eiro, otrajā un trešajā – pa 100 eiro, lai atbalsta pasākumam vecākiem sakarā ar bērna piedzimšanu būtu ilgtermiņa raksturs.

Tiek vērtēti arī priekšlikumi daudzbērnu ģimeņu bērnus bez rindas reģistrēt vasaras nodarbinātībai un vasaras nometnēm. Tāpat tiek apsvērta iespēja atbrīvot daudzbērnu ģimeņu bērnus no maksas par ēdināšanu bērnudārzos.

Biedrības „Lielās ģimenes” daudzbērnu ģimeņu māmiņas paudušas gandarījumu par to, ka pašvaldībā velta uzmanību daudzbērnu ģimenēm, kā arī bažas, ka bērna piedzimšanas vienreizējā pabalsta palielināšana varētu sekmēt dzimstību ne būt ne priekšzīmīgākajās ģimenēs. Pēc viņu domām, labāk domāt un naudu tērēt ilgtermiņa, piemēram, bērnudārzos ēdināšanu bērniem no daudzbērnu ģimenēm nodrošinot bez maksas. Tāpat būtu labi, ja bērniem no daudzbērnu ģimenēm būtu prioritāte, reģistrējoties vasaras darbam un vasaras nometnēm.

Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļas apkopotā informācija liecina, ka pēc neliela dzimstības pieauguma laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam, 2016. un 2017. gadā ir sekojis kritums, bet vislielākais dzimstības samazinājums – 20%, ir reģistrēts 2018. gadā. Vadoties pēc gada pirmo deviņu mēnešu statistikas, var prognozēt, ka šogad dzimstības rādītāji Daugavpilī būs līdzīgi pagājušā gada rādītājiem.