„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.7 °C
apmācies

Mazāki nodokļu ienākumi, bet lielākas dotācijas

Nākamajā gadā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda (PFIF) apmērs plānots 280,3 miljoni eiro, paredz izskatīšanai valdībā iesniegtie Finanšu ministrijas izstrādātie noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2020. gadā. Daugavpils ir viena no tām pašvaldībām, kas no PFIF nākamgad saņems vienu no lielākajām dotācijām -- 27,5 miljonus eiro.

Daugavpilij seko Liepāja, kura saņems 17,05 miljonus eiro, Rēzekne – 8,32 miljonus eiro, Jelgava – 8,11 miljonus eiro un Jēkabpils -- 5,99 miljonus eiro. Republikas novadiem no pašvaldību izlīdzināšanas fonda tiks sadalīti 210,35 miljoni eiro.

Kādēļ ir izveidojusies situācija, ka Latvijas otra lielākā pilsēta ir spiesta dzīvot no dotācijām un kas būtu darāms, lai situācija uzlabotos un Daugavpils kādreiz, varbūt, varētu kļūt par donorpašvaldību? Daugavpils domes  priekšsēdētājs  Andrejs Elksniņš skaidro, ka šāda situācija ir izveidojusies, daudzējādā ziņā pateicoties likumam, pēc kura tiek veidots valsts budžets. Šis likums nosaka, ka lielāko daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, citām nodevām saņem valsts. Savukārt  PFIF ir viena no formām, kādā valsts  kompensē pašvaldībām „morālo kaitējumu”, kas tām nodarīts ar valsts budžeta likumu.

Vairāk lasiet 27. decembra numurā!