„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Pieņemts Preiļu novada budžets

21.janvārī Preiļu novada domes ārkārtas sēdē deputāti apstiprināja pašvaldības budžetu 2020. gadam. Preiļu novada domes priekšsēdētāja otrā vietniece Klaudija Zarāne vērtē, ka, rēķinoties ar ierobežotajām iespējām aizņemties, pašvaldība tomēr turpinās ieguldīt attīstībā, uzņēmējdarbības veicināšanā, piemēram, degradēto teritoriju revitalizācijā.

Budžeta ieņēmumi plānoti 10 499 064 eiro apmērā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognoze liecina par lejupslīdi, šie ienākumi būs par 23 578 eiro mazāki nekā 2019. gadā. Savukārt ieņēmumi no pašvaldību finanšu  izlīdzināšanas fonda plānoti lielāki, par 621 045 eiro vairāk nekā 2019. gadā (tie ir 25% no visiem ienākumiem). Vēl pašvaldība plāno saņemt dotāciju 40 560 eiro apmērā brīvpusdienu nodrošināšanai 1.—4. klašu skolēniem.

Preiļu pašvaldības 2020. gada pamatbudžeta kopējie izdevumi, ieskaitot finansēšanas daļu, plānoti 13 269 960 eiro apmērā, ieskaitot Valsts kases aizņēmumu pamatsummas atmaksas 760 975 eiro. Visvairāk līdzekļu – 5 361 474 eiro 2020. gada pamatbudžetā paredzēts izglītībai. Šogad pašvaldība plāno nodrošināt bezmaksas ēdināšanu 5.--9. klašu skolēniem un 50% izdevumu segšanu ēdināšanai 10.--12. klašu skolēniem. No valsts budžeta plānots saņemt dotāciju 50% apmērā  1.--4. klašu skolēnu ēdināšanai.

Lielāki izdevumi paredzēti pašvaldības darbinieku algu celšanai, apstiprināja K. Zarāne. Plānoti arī mazāki un lielāki investīciju projekti infrastruktūras sakārtošanai. Rietumu ielas būvniecība jau noslēgusies, bet to vēl nav izdevies atklāt, jo konstatētas nepilnības ielas apgaismojuma sistēmā. „Bija paredzēts, ka apgaismojums būs spilgtāks, kad pa ielu pārvietosies auto, bet, diemžēl, sensori nestrādā,” skaidro K. Zarāne, solot, ka tuvākajā laikā šī problēma tiks atrisināta. Savukārt rekreācijas centra (SPA un baseina) būvniecības ideja ir atlikta, taču šogad turpināsies būvdarbi Preiļu pilī, konkrētāk – tās pirmajā stāvā. 

Atpūtas un kultūras nozarei pašvaldības pamatbudžetā paredzēti 1 062 679 eiro. K. Zarāne pauda nožēlu, ka Valsts Kultūrkapitāla fonds nav atbalstījis pašvaldības ieceri maijā rīkot reģionālos skolēnu deju svētkus. Taču, tā kā tie jau izsludināti, pašvaldība pasākumu rīkos un izdevumus segs no saviem līdzekļiem.