„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Daugavpils novada budžets paredz investīcijas sociālajā jomā

28.janvārī Daugavpils novada domē apstiprināts 2020. gada pašvaldības budžets. Komentējot izvēles, kam šogad atvēlēt finanšu līdzekļus, Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins atzīst, ka dotācijas no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ik gadu pieaug, taču, lai atjaunotu ēkas izglītībai un sociālās palīdzības sniegšanai, pašvaldībai būs jāaizņemas Valsts kasē.

2020.gada pamatbudžetu veido 27,6 miljoni eiro ieņēmumu daļa un 27,9 miljoni eiro izdevumu daļa. Salīdzinājumā ar 2019. gadu, summas abās pozīcijās ir augušas, vairāk palielinājušies ienākumi (par 2,5 miljoniem). Ieņēmumu pieaugumu veido lielāka dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda 8,2 miljonu eiro apmērā. Savukārt, tā kā šogad stājās spēkā izmaiņas, kas paredz lielāku dabas resursu nodokļa ieņēmumu daļu novirzīt valstij, pašvaldība šogad var rēķināties ar ienākumiem no šī nodokļa tikai 45 tūkstošu eiro apmērā (tas ir par 630 tūkstošiem eiro mazāk nekā 2019. gadā). A. Kucins bilst, ka jau vairākus gadus pašvaldības inspektori iekasē lielākus ienākumus no nekustamā īpašuma nodokļa, nekā liecina Finanšu ministrijas prognozes.

Vislielākie izdevumi, kā ierasts, atvēlēti izglītībai. Izrēķināts, ka 1. – 4. klašu skolēnu ēdināšanas izmaksu segšanai 50% apmērā nepieciešami 50,6 tūkst. eiro, kas gan veido tikai 0,006% no kopējiem izglītībai paredzētajiem izdevumiem. Ieplānota autobusa iegāde Naujenes pagasta skolēnu pārvadājumiem, tam paredzēti 86 tūkstoši eiro. Izglītībā paredzēts iegultīt arī ēku būvdarbiem. Lielākie no tiem varētu būt remontdarbiem Špoģu vidusskolā, kur tiks pielāgotas telpas bērniem līdz trīs gadu vecumam, jaunas pirmskolas izglītības mācību programmas ieviešanai. Pašvaldības budžetā šim mērķim jau paredzēti 25 tūkstoši eiro, bet projektu varēs īstenot tikai tad, ja no Valsts kases izdosies saņemt aizņēmumu 144,8 tūkstošu eiro apmērā. 

Vairāk lasiet 31. janvāra numurā!