„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Vārkavā turpinās restaurēt muižas pili

Pagājušonedēļ Vārkavas novada domē pieņemtajā pašvaldības budžetā gandrīz puse izdevumu paredzēta izglītības nodrošināšanai un vispārējo vadības dienestu darbībai. Savukārt pašvaldība plāno investēt Vārkavas muižas pils restaurācijā, kas vienlaikus ir arī Vārkavas novada domes ēka.

Pašvaldības administrācijas darbības nodrošināšanai paredzēti 239 tūkstoši eiro, kas ir teju desmitā daļa no pašvaldības kopējiem izdevumiem. Vārkavas novada domes priekšsēdētāja Anita Brakovska komentē, ka, atšķirībā no citām pašvaldībām, šajā izmaksu kategorijā summē visu domes darbinieku algu izmaksas, nevis dala tās pa nodaļām, tādējādi slēpjot šīs izmaksas. „Mums, salīdzinājumā ar lielajiem novadiem, štata vienības ir veidotas taupīgi, vairāki darbinieki reizēm veic vairākus darbus,” uzsver A. Brakovska.

Kopējie pašvaldības 2020. gada budžeta izdevumi ir 2 500 007 eiro (neskaitot Valsts kases aizņēmumu pamatsummas atmaksas). Savukārt budžeta ieņēmumi plānoti 2 238 470 eiro kopsummā. Saņemamais finansējums no pašvaldību izlīdzināšanas fonda ir 778 744 eiro -- 35% no kopējiem ieņēmumiem.

Sakarā ar gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu pašvaldība pērn pārtrauca Vārkavas novada attīstības programmas 2019.–2025. gadam izstrādes gaitu. Tāpēc izstrādāta īstermiņa attīstības programma 2020. gadam. Tajā paredzēts turpināt Vārkavas muižas pils restaurāciju, logu nomaiņu un fasādes atjaunošanu. A. Brakovska skaidro, ka pašvaldība vēlējusies šim mērķim lūgt aizņēmumu Valsts kasē, bet nācies iztikt ar pašvaldības finanšu līdzekļiem. Vēl Vārkavas novada dome šogad plāno pārbūvēt Vārkavas pagasta ceļu Gaters–Kaļvi (0,50–2,99 kilometrs). Šim mērķim gan tiks ņemts aizņēmums.