„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Sniega tīrīšanai paredzēto finansējumu atvēl ceļu remontiem

Šī ziema ir kļuvusi par vienu no siltākajām pēdējos gadu desmitos. Noturīga sniega sega nevienā no trim ziemas mēnešiem tā arī neizveidojās. Līdz ar to samazinājušies pašvaldību izdevumi ielu un autoceļu tīrīšanai no sniega. Lai noskaidrotu, kā pašvaldības plāno izmantot ieekonomētos līdzekļus, ”Latgales Laiks” sazinājās ar to atbildīgajām amatpersonām.

Daugavpilī ieekonomēti vairāk nekā 50 000 eiro

Daugavpilī siltā ziema ļāvusi ieekonomēt 50 000 līdz 100 000 eiro ielu tīrīšanai no sniega paredzētās naudas, lēš Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs. Nosaukt precīzu summu viņš vēl pagaidām nemācēja, skaidrojot, ka ziema vēl turpinās. Precīzāka informācija par ieekonomētajiem līdzekļiem varētu tikt apkopota uz marta sākumu, kad arī varētu tikt lemts, kādiem mērķiem  konkrēti tiks novirzīti ieekonomētie līdzekļi.

Ieekonomētie finanšu līdzekļi tiks novirzīti pilsētas sakārtošanai, labiekārtošanai un jaunu objektu izveidei – sporta un bērnu rotaļu laukumu ierīkošanai. Projekti jau ir izstrādāti, bet izvēle, kuri no tiem tiks realizēti, būs atkarīga no ieekonomētās summas apmēra. I. Prelatovs sola, ka tā būs publiski pieejama informācija, jo naudas izmantošanai citiem nolūkiem būs jāmaina grāmatvedības kodi un būs nepieciešams veikt budžeta grozījumus.

Novadā jau greiderē un profilē autoceļus

Tikmēr Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts pieļauj, ka uz ceļu tīrīšanu ieekonomēto līdzekļu lielums varētu arī nemaz nebūt tik liels. Mitrums un lietus ir radījis  bojājumus ceļa klātnei, tāpēc tos nācās novērst, veicot autoceļu papildus greiderēšanu un profilēšanu. Tāpat nācies iegādāties auksto asfaltu, jo vietumis bijis jāpielabo arī asfalta segums.

Autoceļu fonda līdzekļi pašvaldībā ir sadalīti divās daļas – ikdienas uzturēšanai un kapitālajiem ieguldījumiem. Ceļu ikdienas uzturēšanai katram pagastam ir paredzēts savs līdzekļu daudzums atkarībā no ceļu un ielu kopējā garuma un pagastu pārvaldes pašas lemj par šīs  naudas izlietojumu. Citiem mērķim šos līdzekļus nedrīkst izmantot.

Savukārt kapitālajiem ieguldījumiem paredzētā nauda ir domāta ceļu kapitālajiem remontiem un būvniecībai. Pagastu pārvaldēm līdz 1.martam novada domē ir jāiesniedz pieprasījumi. Pēc tam Autoceļu fonda komisija izbrauks uz vietām, izvērtēs darbu nepieciešamību un lems par līdzekļu piešķiršanu.

Vairāk lasiet 21. februāra numurā!