„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Inovāciju centra izveidē Daugavpilī ieguldīs miljonus eiro

Daugavpils domes Finanšu komitejas locekļi ar balsu vairākumu atbalstījuši Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstītā projekta īstenošanu, kas paredz izveidot Daugavpilī Inovāciju centru. Tā izmaksas – divi miljoni eiro. Savukārt Inovāciju centram paredzētās ēkas siltināšanai būs nepieciešami vēl 2,6 miljoni eiro, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonds sola tikai 644 tūkstošus eiro.

Projekta „Inovāciju centra izveidošana Daugavpilī” partneri ir Daugavpils Universitāte un Tronheimas zinātnes centrs. Tā kopējais finansējums ir divi miljoni eiro, bet pašvaldības sedz 10% izdevumu. Lielākā projekta budžeta daļa ir paredzēta interaktīvās izstādes izveidei un aprīkojuma iegādei. Aprīkojumu plānots izvietot četros moduļos: fizika, robotika un astronomija; veselība un ģenētika; ekoloģija un vide; uzņēmējdarbība un biznesa lēmumu pieņemšana. Jau nākamgad plānots sarīkot iepirkumu eksponātu piegādei.

Daugavpils domes Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa, prezentējot projektu, norādīja, ka patlaban ir daudz interešu izglītības kultūrizglītības jomā, sporta un jaunatnes darba izglītībā, bet maz -- jomās, kas saistītas ar tehnisko jaunradi, vides izglītību un dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas jeb STEM priekšmetiem. Tāpēc iecerēts izveidot Inovāciju centru, kur projekta ietvaros 36 mēnešos varēs īstenot aktivitātes, kuras būs vērstas uz zināšanu attīstību STEM priekšmetos.

Projekta gaitā sadarbībā ar Daugavpils Universitāte tiks veidotas izglītojošas programmas, organizētas praktiskās darbnīcas, ārpuscentra pasākumi, zinātniskās nometnes un dažādi citi pasākumi. Inovāciju centrā būs pieejamas arī koprades telpas un koprades laboratorijas, tai skaitā jauniešu uzņēmumu veidošanai. Līdzīgi centri taps arī Ventspilī, Liepājā un Cēsīs.

Vairāk lasiet 25. februāra numurā!