„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+6.7 °C
daļēji mākoņains

Pārdalīts finansējums subsīdijām

Valdība sadalīja valsts subsīdijas lauksaimniecībai, nosakot, ka mazāk naudas saņems biškopības nozare, tikmēr cūkkopībai ir atvēlēta lielāka summa, informē Zemkopības ministrijas preses dienests.

Salīdzinot ar 2019. gadu, biškopji šogad saņems par 64 939 eiro mazāk. Biškopis Guntars Melnis (Daugavpils novads) atzina, ka biškopji nebūs zaudētāji, jo palielināts finansējums produkcijas analīzēm. „Tas ir kompromiss, kas dos labumu visiem. Iegūs biškopji, jo viņi ar valsts atbalstu vēl vairāk uzraudzīs bišu produktu kvalitāti, tātad varēs pārdot vairāk, jo patērētāji zinās, ka pērk kvalitatīvu, vērtīgu produktu. Līdz ar to arī valsts budžetā nodokļos ieplūdīs vairāk naudas,” uzskata biškopis.

Jāiestarpina, ka Latgalē ir aptuveni 1000 biškopji, tostarp gandrīz 100 -- Daugavpils novadā.

Tikmēr atbalsts cūkkopības nozarei pieaugs par 57 193 eiro, lai cūkkopji varētu vairāk nodarboties ar ciltsdarbu. Uzņēmuma „Latgales bekons” (Daugavpils novads) valdes priekšsēdētāja Anna Tenisa atzina, ka šāds finansējums cūkkopjiem ir vajadzīgs. „Mēs cūku māšu ģenētikas uzlabošanā ieguldām aptuveni 50% no investīcijām, jo cūku māšu kvalitāte ietekmē visa ganāmpulka kvalitāti. Tāpēc valsts finansējums ir ļoti būtisks,” uzsvēra A. Tenisa. Šobrīd „Latgales bekons” tur aptuveni 2000 cūkas.

Vairāk lasiet 3. marta numurā!