„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Cīnoties ar „Covid-19”, svarīgi nenogalināt ekonomiku

Foto: Ivars Soikāns

Pret koronavīrusa „Covid-19” izplatību vērstie pasākumi ir ietekmējuši teju visas cilvēku dzīves jomas. Šajā situācijā visvairāk cietuši ir sabiedriskās ēdināšanas un tūrisma nozares uzņēmēji. Lai noskaidrotu, kā minēto jomu uzņēmēji cenšas izdzīvo šajā situācijā, “Latgales Laiks” telefoniski sazinājās ar dažiem no viņiem.

90% Latvijas ēdināšanas uzņēmumu valsts atbalsts “nespīd”

Viena no lielākajiem un iecienītākajiem Daugavpils sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma vadītājs, kurš nevēlējās, lai viņa vārds tiek publiskots, “Latgales Laikam” atzina, ka ēstuves apmeklētāju skaits pēdējā mēneša laikā ir samazinājies no 3 līdz 5 procentiem no iepriekšējā apjoma, jo vairums iedzīvotāju izvēlas palikt mājās, bet tie, kas strādā, lielākoties pusdieno darbā. Rezultātā šobrīd ēdināšanas bizness ir gandrīz apstājies un tā vadītājs nezina, kā uzņēmumam izdzīvot.

Cenšoties izdzīvot, uzņēmums piedāvā ēdienu līdzņemšanai. Bet 10--15% pieaugums šajā segmentā uz uzņēmuma kopējā apgrozījumam krituma fona ir pavisam nebūtisks.

Lai izdzīvotu, uzņēmums meklē arī jaunus darbības virzienus un mārketinga risinājumus. Darbaspēks uzņēmumā ir samazināts līdz minimumam. Saimnieki visu cenšas darīt saviem spēkiem. Valsts uzņēmumam nekādā veidā nepalīdz. Pēc uzņēmēja teiktā, līdzīga situācija ir arī citos Daugavpils sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Pretēji valdības solījumiem atbalstīt uzņēmējus, apmaksājot dīkstāvi, vismaz 90% Latvijas ēdināšanas uzņēmumu šis valsts atbalsts “nespīd”.

Paziņojot par atbalstu uzņēmējiem, valsts, tai pašā laikā, ir izvirzījusi tādus kritērijus, kurus izpildīt vairums šīs nozares uzņēmumu nemaz nav spējīgi. “Faktiski valdība ir nākusi klajā ar skaistiem paziņojumiem, kurus reāli nemaz nav gatavojusies izpildīt,” norādīja uzņēmējs.

Uzņēmējs pastāstīja, ka lielākie klupšanas akmeņi ir saistīti ar nodokļu nomaksas prasībām, kuras izpildīt ēdināšanas uzņēmumiem nav vienkārši, jo šīs sfēras uzņēmumiem ir grūti prognozēt visu skaitu un plānotos ieņēmumus, un dažreiz maksājumos var rasties arī kāda aizkavēšanās. “Labi, pat, ja valsts neatbalsta uzņēmējus, mēs nesaprotam, kādēļ tā neatbalsta vismaz darbiniekus,” pauda neizpratni uzņēmējs.

Cik ilgi uzņēmums, kurš nodarbina aptuveni 30 strādājošos, šādā režīmā spēs darboties, tā saimnieki neprognozēja. “Katram ir kaut kādas savas kredītsaistības un sedzamās izmaksas. Tas būs atkarīgs arī no tā, cik pretimnākošas būs bankas. Ja pamatsummas atmaksu var atlikt uz kādu termiņu, tad procentu maksājumi paliek, daudziem tie nebūt nav mazi,” norādīja uzņēmējs.

 

Vairāk lasiet 9. aprīļa numurā!