„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+2.5 °C
apmācies

„NEMO”: meklēt iespējas un virzīties uz priekšu

Foto: Valentīna Sirica

Krāslavas šūšanas fabrika „NEMO”, kurā strādā 150 cilvēki, ir viens no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem Krāslavas novadā, uzņēmuma gada apgrozījums ir 2 miljoni eiro.

Pirms sešiem gadiem par fabrikas īpašnieci kļuva Inga Zemdega-Grāpe, kura biznesa vadības pieredzi apguvusi lielākajos starptautiskajos uzņēmumos. Viņas lielākais balsts ir dzīvesbiedrs Oskars, uz kura lietišķo tvērienu un zināšanām vienmēr var paļauties. Visu šo laiku fabrikas kolektīvs veiksmīgi tiek galā ar uzdevumiem un plāno paplašināt ražošanu par spīti bēdīgajām prognozēm ekonomikas jomā, kuras izskanējušas beidzamajā laikā.

Globālas konkurences apstākļos

Fabrika „NEMO” specializējas virsdrēbju šūšanā, savu produkciju realizē gan iekšējā, gan ārējā tirgū. Uzņēmumā ražo vairāk nekā 700 dažādu apģērbu modeļu gadā. Šeit prot šūt visu – sākot ar sieviešu zīda blūzēm līdz pat militārajiem formastērpiem Latvijas armijai. Jau daudzus gadus krāslavieši saņem pasūtījumus no Skandināvijas valstīm un pat dažiem Eiropas modes namiem.

Šūšanas rūpniecībā svarīga loma ir izejvielām, un uz to rēķina fabrikā netaupa. Audumi un furnitūra pārsvarā tiek iepirkta no populāriem ražotājiem Eiropā, galvenokārt Itālijā. Inga stāsta, ka uzņēmumam nav viegli izdzīvot globālas konkurences apstākļos. Eiropas tirgu ir pārpludinājusi Lietuvas, Bulgārijas, Rumānijas produkcija un, protams, milzīgais Ķīnā ražoto preču apjoms. Tā kā Ķīnā apģērbu ražošanā izmanto lētas izejvielas un lētu darbaspēku, precēm ir pievilcīgas cenas.

Savukārt Krāslavas šuvēju produkcija pircējus Eiropā priecē ar labu kvalitāti. Tai varētu būt savs zīmols, taču tam ir nepieciešamas lielas investīcijas. Inga atzīmē, ka krāslavieši varētu saņemt daudz vairāk pasūtījumu, ja uzņēmumā netrūktu darba roku.

 

Vairāk lasiet 17. aprīļa numurā!