„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Eiropas Savienība izstrādā kopēju vakcīnu stratēģiju

Pēdējo nedēļu laikā „Covid-19” izplatības izraisītā ārkārtējā situācija Latvijā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs tiek atcelta un pakāpeniski tiek mīkstināti ierobežojumi. Vīrusa plašā izplatība radījusi zaudējumus dažādās nozarēs, un kopējā situācija ļāvusi apzināties, ar kādām problēmām veselības aprūpes jomā saskārušās Eiropas Savienības dalībvalstis.

Trešdien, 17. jūnijā, Eiropas Komisija nākusi klajā ar Eiropas Savienības vakcīnu stratēģiju, lai paātrinātu vakcīnu izstrādi, ražošanu un izplatīšanu. Eiropas Komisijas pārstāvji norāda, ka iedarbīga un droša vakcīna pret vīrusu ir labākā cerība rast pastāvīgu risinājumu pandēmijas situācijā. Eiropas Savienības vakcīnu stratēģija ir kopīga Eiropas Savienības pieeja, kuras pamatā ir pilnvarojums, kas saņemts no Eiropas Savienības veselības ministriem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena uzsvēra: Šis ir zinātnes un solidaritātes izšķirošais brīdis. Nekas nav drošs, bet esmu pārliecināta, ka esam spējīgi mobilizēt resursus, lai atrastu vakcīnu un uzvarētu šo vīrusu uz visiem laikiem. Mums jābūt gataviem ražot un izplatīt šādu vakcīnu visā Eiropā un pasaulē. Šī vakcīna būs pavērsiena punkts cīņā pret koronavīrusu un apliecinājums tam, ko partneri var sasniegt, apvienojot prātus, pētniecību un resursus. Eiropas Savienība darīs visu, kas ir tās spēkos, lai nodrošinātu, ka vakcīna ir pieejama visiem šīs pasaules iedzīvotājiem neatkarīgi no dzīvesvietas.

Arī Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu norādīja, ka savstarpējā sadarbība palielinās izredzes pēc iespējas ātrāk nodrošināt piekļuvi drošai vakcīnai pietiekamos apjomos. Tā nodrošinās taisnīgu un vienlīdzīgu piekļuvi visiem ES un visā pasaulē, tādējādi sniedzot vislabāko iespēju rast pastāvīgu stratēģiju „Covid-19” krīzes pārvarēšanai. To ES var vislabāk: apvienot resursus, apvienot centienus un dot taustāmus rezultātus cilvēku ikdienas dzīvei. Neviens nav drošs, kamēr visi nav drošībā, un mūsu centienos aizsargāt ES un pasaules iedzīvotājus mēs darīsim pilnīgi visu, kas mūsu spēkos, akcentēja Stella Kirjakidu.

Jāatzīst, ka vakcīnu izstrāde ir ilgstošs un sarežģīts process. Tomēr ar jauno ES vakcīnu stratēģiju Eiropas Komisija atbalstīs centienus paātrināt drošu un iedarbīgu vakcīnu izstrādi, ražošanu un pieejamību tuvāko 12 līdz 18 mēnešu laikā. Protams, lai īstenotu šo stratēģiju, vienlaikus jāveic dažādi klīniskie pētījumi, kā arī jāiegulda resursi jaudas palielināšanā, lai nodrošinātu nepieciešamo iedarbīgas vakcīnas daudzumu.

Eiropas Komisijas pārstāvji akcentē, ka „Covid-19” nav tikai Eiropas, bet gan visas pasaules problēma. Kamēr iedarbīga vakcīna nav pieejama visai pasaulei, tikmēr Eiropas Savienība nav droša. Vakcīna pret „Covid-19” ir Eiropas Savienības, tās dalībvalstu prioritāte un atbildība.

Jāpiebilst, ka vairākas ES dalībvalstis – Francija, Vācija, Itālija un Nīderlande, jau ir spērušas nozīmīgus soļus ceļā uz dalībvalstu kopīgu rīcību, izveidojot iekļaujošu vakcīnu aliansi. Savukārt ES vakcīnas stratēģijas rezultātā tiks īstenota vienota pieeja turpmākajām darbībām vakcīnu kvalitātes, ātras pieejamības un taisnīgas piekļuves nodrošināšanā.

Īstenojot ES vakcīnas stratēģiju, tiks nodrošināta vakcīnu ražošana un piegāde Eiropas Savienībā. Izmantojot Ārkārtas atbalsta instrumentu, plānots noslēgt nodomu līgumus ar vakcīnu ražotājiem. Papildus šiem līgumiem tiks nodrošināta iespēja ieguldīt papildu finansējumu, kā arī citus atbalsta mehānismus. Tāpat paredzēts pielāgot Eiropas Savienības tiesisko regulējumu, lai paātrinātu kvalitatīvas vakcīnas izstrādi, apstiprināšanu un pieejamību visām dalībvalstīm.

Cīņā pret “Covid-19” Eiropas Komisija apņēmusies ievērot principu par vispārēju, taisnīgu un cenas ziņā pieejamu piekļuvi vakcīnām, īpaši mazāk aizsargātajām valstīm. Komisija kopā ar starptautiskajiem partneriem uzsāks pētījumu, lai noskaidrotu, vai dalībvalstis ir gatavas apvienot resursus, kopīgi rezervējot vakcīnas savām vajadzībām, kā arī valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem.

Jāpiebilst, ka parasti vakcīnas izstrāde aizņem līdz pat 10 gadiem, tomēr, izstrādājot un īstenojot Eiropas savienības vakcīnas stratēģiju, Eiropas Komisija izvirzījusi mērķi veidot atbalsta mehānismus, kas efektīvu vakcīnu ļautu izgatavot vien 12 līdz 18 mēnešu laikā. Pēc Eiropas Komisijas pārstāvju domām, ES dalībvalstu sadarbība stratēģijas īstenošanā ļaus ne tikai ātrākā laikā rast līdzekli cīņai pret “Covid-19”, bet arī veicinās savstarpējo solidaritāti.

Raksts sagatavots sadarbībā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā