„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils Universitāte saglabās savu statusu (ANONSS)

8. jūlijā Jelgavā tika parakstīts sadarbības memorands starp Daugavpils Universitāti, Liepājas Universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti. Sadarbības memorands paredz konsorcija izveidi ar mērķi saskaņot studiju programmas, veidot kopīgu zinātnisku attīstību un nodrošināt kvalitāti.

Jau maijā valdība atbalstīja Augstskolu likuma grozījumu projektu. Tā ietvaros paredzēts mainīt augstskolu iekšējo pārvaldības modeli. Pret šiem grozījumiem iebilda Latvijas Rektoru padome, vairākas augstākās izglītības iestādes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmija, uzsverot, ka tie ir sasteigti.

Izmaiņas Augstskolu likumā paredz, ka universitātes statusu spēs saglabāt vien tās augstākās izglītības iestādes, kurās studējošo skaits būs ne mazāks par 4000 studējošajiem. Šī iemesla dēļ Daugavpils Universitātei, Latvijas Lauksaimniecības universitātei un Liepājas Universitātei nācās meklēt risinājumus, lai saglabātu savu statusu un suverenitāti. Pašreizējais risinājums paredz universitāšu apvienības jeb konsorcija izveidi.

Sabiedrībā jau izskanējušas plašas diskusijas par izmaiņām Augstskolu likumā. Plānotās reformas tiek vērtētas dažādi. “Protams, izmaiņas likumā būs, un atbilstošas darbības tiks realizētas,” norāda Daugavpils Universitātes rektore profesore Irēna Kokina, “tiks ieviesta augstskolu tipoloģija. Mēs esam pakārtoti šīm iniciatīvām. Tas viss ir orientēts, lai būtu labāka kvalitāte un starptautiskās konkurences iespējas.”

 

Vairāk lasiet 10. jūlija numurā!