„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī saglabāsies pašreizējais vidusskolu tīkls

Visām Daugavpils vidējās izglītības iestādēm ir izdevies nokomplektēt vismaz pa vienai 10. klasei, līdz ar to vidusskolu tīkls pilsētā saglabāsies bez izmaiņām, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, lai atvērtu 10. klasi, tajā jābūt ne mazāk par 22 cilvēkiem. Dažas vidusskolas ir veiksmīgi nokomplektējušas pat vairākas 10. klases.

Saskaņā ar Daugavpils Izglītības pārvaldes sniegto informāciju, uz jūlija sākumu dokumentus klātienes mācībām vidusskolās ir iesnieguši 436 jaunieši, kas ir aptuveni tikpat cik iepriekšējā mācību gadā. Tā kā uzņemšana vidusskolu 10. klasēs turpinās, šis skaitlis vēl var mainīties.

Aizvadītā mācību gada noslēgums kļuva par lielu izaicinājumu gan pedagogiem, gan skolēniem un viņu vecākiem. Neraugoties uz visām grūtībām, to izdevās sekmīgi noslēgt. Taču radusies situācija ir ietekmējusi uzņemšanu 10. klasēs. Šogad 9. klašu skolēni nekārtoja noslēguma eksāmenus, tāpēc par pamatu uzņemšanai 10. klasē kļuva viņu gada atzīmes. Visās skolās tiek kārtoti arī iestājpārbaudījumi.

Šogad, izvēloties iestādi, kurā turpināt mācības, topošajiem vidusskolēniem bija jāņem vērā ne tikai skolas atrašanās vieta vai kādi citi subjektīvi parametri, bet arī konkrētas iestādes mācību satura piedāvājums. Pamazām sākas pāreja uz jauno mācību modeli, kas paredz, ka ikvienam vidusskolēnam jāizvēlas  virziens, kurā viņš vēlas gūt padziļinātas zināšanai. Tāpēc, sākot ar šo gadu, katra vidusskola piedāvā noteiktu padziļināto kursu klāstu.

Uzņemšana 10. klasēs turpinās, līdz konkrētajā mācību iestādē nebūs sasniegts maksimāli  pieļaujamais skolēnu skaits. Pagaidām vakantas vietas vēl ir visās Daugavpils vidusskolās. Ar uzņemšanas noteikumiem un mācību iestāžu piedāvājumu var iepazīties Izglītības pārvaldes mācību iestāžu oficiālajās mājas lapās.

Nedēļas sākumā, viesojoties Daugavpilī, Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš solīja politisku atbalstu pašvaldības centieniem modernizēt sporta infrastruktūru pilsētā, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Daugavpils apmeklējuma laikā S. Riekstiņš tikās ar domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Dukšinski un Sporta pārvaldes vadītāju Juri Stivriņu. Sarunā galvenā uzmanība bija veltīta Esplanādes futbola stadiona projekta pabeigšanai un saskaņošanai ar Latvijas Futbola federāciju.

J. Dukšinskis uzsvēra, ka viens no risinājumiem varētu būt projekta pārskatīšana un vienkāršošana, lai samazinātu tā izdevumus. Šim mērķim Sporta pārvaldē ir izveidota darba grupa.

Tikšanās gaitā tika runāts arī par vieglatlētikas stadiona būvniecības ieceri un tehnisko sporta veidu attīstību.

Pēc tikšanās pašvaldībā S. Riekstiņš apmeklēja Daugavpils Olimpisko centru, Esplanādes stadionu un stadionu “Celtnieks”, kur plānots izveidot četru sporta veidu -- futbola, cīņas sporta veidu, vingrošanas un smagatlētikas bāzi.