„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.4 °C
apmācies

„Lavkā” uzņēmējdarbības pieredzē dalījās (r)emigranti

Ar sarunu par šobrīd tik aktuālu tēmu kā „remigrācija” aizvadītās sestdienas pēcpusdienā Daugavpils Inovāciju centra amfiteātrī jauno sezonu sāka sarunu soliņš „Lavka”.


Pasākuma "Lavka" organizatore Jeļena Dedele “Latgales laikam” pastāstīja, ka uz sarunu soliņa tiek aicināti dažādi interesanti cilvēki, uzņēmēji, dažādu projektu īstenotāji, viedokļu līderi, kas neformālā gaisotnē dalās savā pieredzē ar auditoriju. "Lavkā" savulaik ir piedalījies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.


Tā kā viens no „Lavkas” mērķiem ir attīstīt teritorijas, par kurām cilvēki varbūt ir piemirsuši, pasākuma organizācijas vieta pastāvīgi tiek mainīta. Pasākuma apmeklē visdažādākā vecuma un interešu cilvēki.


Mūsdienās daudziem nākas saskarties ar to, ka viņu tuvinieki vai draugi aizbrauc strādāt vai studēt uz ārzemēm. Pēdējā laikā ir vērojama arī patīkama tendence -- daudzi izceļotāji atgriežas dzimtenē. Šoreiz ar saviem stāstiem „uz soliņa” dalījās cilvēki, kuri atgriezušies atpakaļ un nolēmuši realizēt sevi un savas idejas dzimtajā pilsētā un reģionā.


Pirmā uz "Lavkas" sēdās un savā pieredzē ar klātesošajiem dalījās “Escape Room Daugavpils” vadītāja Jeļena Jonāne. Viņa iepazīstināja klātesošos ar savām gaitām Anglijā, kurp bija devusies īstenot savu sapni -- studēt augstskolā, pastāstīja par grūtībām, ar kurām viņai tur nācās saskarties, par draudzenes vienaldzību, par naudas trūkumu, par vardarbības mēģinājumu, par palīdzību, ko sniedza cilvēks, no kura tā netika gaidīta un, visbeidzot, par atgriešanos mājās un pievēršanos uzņēmējdarbībai.


Pēc tam savā pieredzē dalījās kaķu kafejnīcas “Kotoffski” vadītāja Anita Ozoliņa, kura uz Īriju bija devusies ciemos pie paziņām, bet pēc tam bija nolēmusi tur palikt, lai apgūtu angļu valodu, sākusi strādāt kafejnīcā par viesmīli un sešus gadus neatlaidīgi kāpusi pa karjeras kāpnēm, bet pēc tam atgriezusies mājās, pievērsusies privātajam biznesam un atvērusi savu kafejnīcu.


Grupas "Maffiz" dibinātājs un “frontmens” Artjoms Abaras atzina, ka brauciens uz Angliju nav bijis plānots. Toreiz bijusi krīze, visi braukuši projām, un arī viņš aizbraucis. Domājis, ka projām būs tikai gadu, bet „aizķēries” uz vairāk nekā sešiem gadiem. Dzīvojis dažādās Anglijas pilsētās, bet pēc atgriešanās mājās nolēmis izveidot savu grupu.


Noslēgumā uz sarunu soliņa sēdās "JuRita mini zoo” īpašnieks Juris Šadurskis. Viņš atzina, ka dzīvot un strādāt ārzemēs nav bijis slikti, taču mājās esot labāk. Juris atgriezās mājās pēc ārzemēs pavadītiem vairāk nekā septiņiem gadiem, pēc kāda laika nopirka pirmo alpaku, bet pēc tam kopā ar sievu laika gaitā savāca Latgalē eksotisko dzīvnieku kolekciju, un šogad "JuRita mini zoo” svinēs savu trešo gadadienu.

Juris atzina, ka viņam darba diena sākas pl. 7.00 no rīta un beidzas, kad jau sāk tumst, un atzīst, ka darbs ārzemēs ir bijis pat vieglāks. Savukārt tiem, kas cer uz vieglu naudu ārzemēs, Juris norādīja, ka jāstrādā būs visur.

„Lavka” ir sarunu cikls uz soliņa, kas ir veltīts dažādām tēmām, par kurām viesi neformālā gaisotnē dalās savā pieredzē. Plašākas intervijas ar pasākuma dalībniekiem būs lasāmas LL nākamajos numuros.