„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Cietoksnī atklāta brīvdabas izstāžu vitrīna

22. jūlijā pl. 16.00 Daugavpils cietoksnī, Latvijas Laikmetīgās keramikas centra pagalmā (Hospitāļa ielā 8) tika atklāta brīvdabas izstāžu vitrīna, kurā ir skatāmi 8. starptautiskā keramikas mākslas simpozija “Ceramic laboratory” dalībnieku darbi.

Jaunajā galerijā ir apskatāmi pašmāju keramiķu Haralda Jegodzienska, Olgas Melehinas, Rūda Pētersona, Agneses Sunepas, Ievas Jurkas, Unas Guras, Lilijas Zeiļas, Eleonoras Pastares, Ilonas Abdulajevas un Nellijas Dzalbas, kā arī viesmākslinieku Monikas Gedrimaites un Agnes Šemberaites (Lietuva) un Lauras Peldas un Lauri Kiluska (Igaunija) darbi.

Atklājot jauno objektu, viens no pasākuma organizatoriem Aivars Baranovskis atzina, ka jaunajā galerijā būs apskatāmas mainīgās, Latvijas Laikmetīgās keramikas centra veidotās izstādes gan no centra kolekcijas, gan sadarbības partneriem, māksliniekiem un izstāžu zālēm.

Tā būs arī izcila vieta, kur simpoziju un rezidenču laikā eksponēt dalībnieku darbus, netraucējot radošajai darbībai darbnīcu telpās, kā arī vieta, kurā eksponēt muzejiskai gaisotnei neierasta formāta un koncepta darbus un kurā veidot tiešo saskari ar skatītāju.

Jaunā brīvdabas izstāžu vitrīna būs kvalitatīvs mākslas tūrisma papildinājums Daugavpils cietokšņa teritorijā, tā papildinās esošos mākslas objektus ar līdz šim nebijušu konceptu -- mainīgu „open-air” galeriju.

Brīvdabas izstāžu vitrīna būs pieejama visu diennakti, katru dienu, interesenti to varēs aplūkot jebkurā sev tīkamā laikā.

Lielu paldies projekta autoriem teica keramiķe Una Gura. Viņa pauda gandarījumu par to, ka Daugavpils ir ieguvusi vēl vienu vietu, kur mākslinieki varēs izstādīt savus darbus, kā arī par iespēju vietējiem māksliniekiem piedalīties dažādos projektos un izstādēs.

Paralēli brīvdabas izstāžu vitrīnā apskatāmajiem darbiem pasākuma gaitā tā apmeklētāji varēja aplūkot arī 8. starptautiskā keramikas mākslas simpozija “Ceramic laboratory” laikā tapušos darbus.

Cietoksnī atklāta brīvdabas izstāžu vitrīna tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latgales reģiona attīstības aģentūras un AS „Latvijas valsts meži” finansiālu atbalstu, lai veicinātu mākslas pieejamību. Tās konstrukciju veidojis Daugavpils uzņēmums „Glassdep”.

8. starptautiskā keramikas mākslas simpozija “Ceramic laboratory” dalībnieku darbu izstāde brīvdabas izstāžu vitrīnā būs skatāma līdz 30. augustam.

Turpinot pērn iesākto tradīciju, no 28. jūlija līdz 12. augustam Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisināsies 2. starptautiskais glezniecības simpozijs “Silva Linarte”, “Latgales Laiku” informēja Rotko mākslas centrā.

Godinot novadnieces un mākslas pedagoģes Silvas Veronikas Linartes (1939—2018) ieguldījumu mākslā, apzinoties viņas mākslas mantojuma unikalitāti, kā arī veicinot interesi par Daugavpili kā par mākslinieciski rosinošu pilsētu, Rotko mākslas centrs rezidenču programmas ietvaros ir aicinājis māksliniekus no dažādām valstīm pieteikties simpozijam un radīt mākslas darbus, kas nākotnē papildinās mākslas centra glezniecības kolekciju.

Šogad simpozijā piedalīsies pašmāju mākslinieki Osvalds Zvejsalnieks un Ingrīda Ivane, kā arī viesi Ričards Garbačausks no Lietuvas, Kataržina Kovaļska un Francišeks Ledohovskis no Polijas un Līsa Krūsmegi no Igaunijas.

Simpozija norisi bagātinās arī Rotko centrā skatāmā Silvas Linartes un Pētera Martinsona darbu izstāde “Divas virsotnes” no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas.

5. augustā pl. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks tradicionālās simpozija dalībnieku prezentācijas, kurās tie iepazīstinās ar sevi, savu glezniecības manieri, tehnikām, krāsām, idejām un filozofiju. 

Simpozijs noslēgsies 12. augustā pl. 16.00 ar tā dalībnieku darbu izstādes atklāšanu un sertifikātu pasniegšanu.