„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Lociku lidlauka tehnisko apsekošanu veiks firma “Ardenis”

Lociku lidlauka tehnisko apsekošanu veiks firma “Ardenis”.

Daugavpils pašvaldība, ņemot vērā konkursa rezultātus, ir noslēgusi līgumu ar firmu “Ardenis” par objekta Locikos ģeoloģisko apsekošanu un pirmsprojekta izpēti, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils domē.

Lidlauka tehniskās apsekošanas rezultātā plānots saņemt ekspertu novērtējumu par lidostas iespējām un perspektīvām, kā arī par uzturēšanas un būvdarbu izmaksām.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Lāčplēsis uzskata, ka šis darbs jāveic pēc iespējas ātrāk, lai paspētu noformēt pieteikumu nākamā gada valsts budžetam un saņemt finansējumu lidostas  tehniskā projekta izstrādei.

„Runa ir par vairākiem miljoniem eiro. Uzskatu, ka ledus sakustējies un ir reālas iespējas realizēt šo ambiciozo projektu,” uzsvēra J. Lāčplēsis.

Daugavpils lidostas projekts ir iekļauts „Latvijas nacionālajā attīstības plānā 2021--2027” un pirmo reizi valsts ir piešķīrusi 100 000 eiro finansējumu dokumentācijas sagatavošanai.

Lidostas attīstīšana varētu veicināt pilsētas izaugsmi, investoru piesaisti un arī ārvalstu studentu piesaisti. Tiek lēsts, ka, lai Daugavpilī esošo lidlauku pārveidotu par komerciālu lidostu, būtu jāiegulda līdz pat 50 miljoniem eiro.

Pirms dažiem gadiem Daugavpils lidosta prezentēja vairākas attīstības vīzijas. Helikopteru laukuma izveides izmaksas tika lēstas divu līdz trīs miljonu eiro apmērā. Otra vīzija paredzēja attīstīt lidostu civilās aviācijas vajadzībām, lai šeit varētu piezemēties nelielas lidmašīnas ar pašmasu līdz 4500 kg. Šāda modeļa izmaksas tika lētas ap desmit miljoniem eiro. Trešais modelis -- komerciāla lidosta. Tieši šis modelis savulaik bijis nostiprināts attīstības dokumentos. Tā izmaksas ir no 25 miljoniem eiro.

Daugavpils lidosta ir vispārējās aviācijas lidlauks aptuveni 12 kilometru attālumā no Daugavpils, Lociku ciema apkaimē, Daugavpils novada Naujenes pagastā, kas ierīkota bijušajā militārajā lidlaukā. 2014. gadā lidlauks sertificēts vizuālajiem lidojumiem diennakts gaišajā laikā. Lidlaukā ir viens 1000 metrus garš un 23 metrus plats betona seguma skrejceļš, kas ierīkots uz lidlauka manevrēšanas ceļa. Galvenais 2500 metrus garais skrejceļš ir daļēji demontēts un nav izmantojams.

Mēģinājumi piesaistīt investīcijas lidostas attīstībai notiek jau gadiem ilgi. Iepriekš interesi par Daugavpils lidostas attīstību izrādījuši gan privātie investori no Spānijas, gan arī Krievijas investori, taču atjaunot lidostas darbību līdz šim tā arī nav izdevies.

Lidostas attīstībā, iegādājoties zemi tās vajadzībām, kā arī izstrādājot lidostas attīstības dokumentāciju ar mērķi piesaistīt stratēģisko investoru, pašvaldība ir iztērējusi vairāk nekā 1,4 miljonus eiro.