„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Apturēta pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" šķeldas katlumājas būvniecība

Pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāles Nr. 3 teritorijā notiekošā jaunās šķeldas katlumājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 megavati būvniecība ir apturēta un Būvvaldē tiek veikta būvprojekta saskaņošana, “Latgales Laikam” pastāstīja uzņēmuma vadītāja Oļesja Duškeviča.

Būvdarbu apturēšana ir saistīta ar iepirkumu procedūrā konstatēto iespējamo interešu konfliktu. Iepirkuma izvērtēšanai ir piesaistīts eksperts, patlaban šo lietu izskata Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB). Informācija, ko pieprasījusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), ir savākta un iesniegta projektu līdzfinansējošajai organizācijai.

Jau tuvākajā laikā "Daugavpils siltumtīklu" vadība plāno tikties ar CFLA un IUB pārstāvjiem, lai apspriestu jautājumu par katlumājas izbūvei piešķirtā avansa atmaksu. Sarunās ar CFLA un IUB paredzēts apspriest arī iespējamo interešu konfliktu, uz ko CFLA norāda iepirkumā saistībā ar katlumājas būvniecību. O. Duškeviča pauda cerību, ka šajā tikšanās reizē jautājums tiks atrisināts un salikti visi punkti uz "i".

Saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu CFLA aicinājusi "Daugavpils siltumtīklus" atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlumājas izbūvei.

CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlumājas izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu -- interešu konfliktu. Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018. gada augusta līdz 2020. gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlumājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.


Ņemot vērā, ka iepirkumu komisijas eksperti nedrīkst pārstāvēt iepirkuma kandidāta vai pretendenta intereses, šajā gadījumā CFLA saredz interešu konfliktu. Tāpēc CFLA aicina "Daugavpils siltumtīklus" lauzt līgumu ar būvniekiem, rīkot jaunu iepirkumu un atmaksāt saņemto 2,5 miljonu eiro avansu.

Vēlāk, uzņēmumam sadarbojoties ar CFLA, pieprasīta tikai neizlietotās avansa daļas --1,1 miljona eiro -- atmaksāšana Valsts kasē, jo, saskaņā ar līguma noteikumiem, tā ir jāatmaksā, ja nav izlietota vairāk nekā sešus mēnešus. Savukārt par otras avansa maksājuma daļas -- 1,4 miljoniem eiro --, kas jau ir izmaksāti būvniekam, atmaksas termiņu un nosacījumiem CFLA solīja lemt, ja pēc detalizēta lietas faktisko apstākļu skaidrojuma, kā arī kompetento institūciju, tostarp IUB, atzinumu izvērtējuma tiks konstatēts normatīvo aktu pārkāpums.