„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
skaidrs laiks

Daugavpils lidostā piedāvā izveidot industriālo zonu un zinātnes parku

Daugavpils lidlauka un pieguļošās teritorijas attīstības tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādes sanāksmē SIA „Ardenis” speciālisti piedāvājuši minētajā objektā izveidot industriālo zonu un valsts līmeņa zinātnes parku, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Daugavpils domē notikušajā projekta „Tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrāde Daugavpils lidlauka un pieguļošās teritorijas attīstībai Daugavpils novada Locikos” uzsākšanas sanāksmes gaitā SIA „Ardenis” pārstāvji -- aviācijas nozares, būvniecības, infrastruktūras plānošanas eksperti, iepazīstināja klātesošos ar savu redzējumu par objekta un teritorijas attīstības stratēģiju, iespējamiem telpiskiem risinājumiem un finansējuma piesaistes avotiem.

Daugavpils lidostas vērienīgā attīstības projekta īstenošanai ir nepieciešams saliedēts daudzu iesaistīto pušu darbs. Lidostas attīstības projektu atbalsta arī Daugavpils novada domes vadība. Savukārt Latgales plānošanas reģions objektu pozicionē kā stratēģiski svarīgu reģiona attīstībai.

Lidostas darbības nodrošināšanai ļoti svarīgs ir arī kvalificēts darbaspēks. Savs redzējums par speciālistu sagatavošanas iespējām ir Daugavpils Universitātes pārstāvjiem.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Lāčplēsis un priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska atzinīgi novērtēja darbu, ko eksperti ir paveikuši, gatavojoties pirmajai sanāksmei, un pauda cerību, ka kopīgiem spēkiem izdosies īstenot šo projektu, kas ir svarīgs reģiona un tā iedzīvotāju labklājībai.

„Darba apspriedē piedāvātā koncepcija ir ievērojami plašāka, nekā mēs skatījām lidlauku līdz šim. Ir arī strukturālas izmaiņas. Taču tās ir interesantas un ļauj paskatīties uz šo objektu daudz plašāk arī ekonomiskajā aspektā un  piesaistīt finanšu līdzekļus ne vien lidlauka, bet arī uzņēmējdarbības attīstībai. Manuprāt, šāda pieeja ir ļoti laba un atbalstāma. Tas ir reģionālas nozīmes projekts, bez kura reģiona attīstībai nav perspektīvas,” uzsvēra J. Lāčplēsis.

Konkursa rezultātā Daugavpils pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar SIA „Ardenis” par objekta Locikos ģeoloģisko apsekošanu un pirmsprojekta izpēti. Darbs pie projekta tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādes turpināsies, ņemot vērā sanāksmes laikā paustos viedokļus un aktualizētos jautājumus.

Līdzšinējie mēģinājumi attīstīt Daugavpils lidostu bijuši neveiksmīgi. Lidostas attīstībā, iegādājoties zemi tās vajadzībām, kā arī izstrādājot lidostas attīstības dokumentāciju ar mērķi piesaistīt stratēģisko investoru, pašvaldība ir ieguldījusi vairāk nekā 1,4 miljonus eiro.

Patlaban Daugavpils lidostas projekts ir iekļauts „Latvijas nacionālajā attīstības plānā 2021--2027” un pirmo reizi valsts ir piešķīrusi 100 000 eiro finansējumu dokumentācijas sagatavošanai.

Daugavpils lidosta ir vispārējās aviācijas lidlauks aptuveni 12 kilometru attālumā no Daugavpils, Lociku ciema apkaimē, Daugavpils novada Naujenes pagastā, kas ierīkota bijušajā militārajā lidlaukā. 2014. gadā lidlauks sertificēts vizuālajiem lidojumiem diennakts gaišajā laikā. Lidlaukā ir viens 1000 metrus garš un 23 metrus plats betona seguma skrejceļš, kas ierīkots uz lidlauka manevrēšanas ceļa. Galvenais 2500 metrus garais skrejceļš ir daļēji demontēts un nav izmantojams.