„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Daugavpils cietoksnī restaurēs 7. bastiona eskarpa sienu

Daugavpils dome nolēmusi veikt grozījumus projektā “Rīteiropas vērtības”, atbalstot jaunu aktivitāti -- Daugavpils cietokšņa 7. bastiona eskarpa sienas restaurāciju.

Patlaban projektā “Rīteiropas vērtības” Daugavpils cietoksnī tiek restaurēta Inženieru arsenāla ēka, kur plānots izveidot Tehnikas un industriālā mantojuma centru.

Projektam ir vairāki partneri, kuri īsteno aktivitātes savā pašvaldībs: Krāslavas pils muižā jau rekonstruēti staļļi un tajos ierīkota izstāžu zāle; Preiļu pilij sakārtota fasāde un ielikti jaunie logi; ir konservētas un nostiprinātas Ludzas pilsdrupas, veikta to arheoloģiskā izpēte; Daugavas lokos ierīkota jauna taka un izbūvēta skatuve pasākumiem.

Vēl viens partneris -- Aglonas bazilikas draudze -- ir izstājies no partnerības finansējuma un projekta vadības resursu trūkuma dēļ. Tāpēc ar Kultūras ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras atbalstu Aglonas bazilikas draudzei paredzētais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums projekta īstenošanai 281 700 eiro apmērā tiks piešķirts Daugavpils domei.

7. bastions ir zemes nocietinājums ar valni un aizsardzībai un munīcijas glabāšanai domātām pazemes telpām iepretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. Eskarps ir no lieliem akmens bluķiem izbūvētā siena, ko ierīko aizsargvalnī uz pretinieka pusi. Daugavpils cietokšņa aizsargvaļņa kopējais garums pārsniedz 3 kilometrus. Visā tā garumā ir izbūvēta eskarpa siena. Vairākās vietās to sabojājušas koku saknes, tā ir izskalota hidroizolācijas trūkuma dēļ. Eskarpa bojājumi rada riskus vaļņa konstrukcijas stiprībai, cietokšņa apmeklētāju drošībai, kā arī negatīvi ietekmē pieminekļa vizuālo izskatu.

Projekta rezultātā Daugavpils cietoksnī tiks sakārtoti divi mantojuma objekti, ieviesti divi jauni tūrisma pakalpojumi, tādējādi veidojot apstākļus apmeklētāju skaita palielināšanai.

Projekta “Rīteiropas vērtības” mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropeiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā.