„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+4.8 °C
apmācies

Rūbežnīki (ANOTĀCIJA)

Es asmu izaudzs, muna acs ir daroduse pi tipiskys Latgolys augstīnis peizažys. Latgolys augstīne īsadola četruos paugurainēs – Burzovys, Rāznovys, Feimaņu i Dagdys. Pādejuo maņ dyžon pateik – ar augstim kolnim pi kolnim, ar azarim pa vydu. Ar sovu reliktumu, plašumu, nūslāpumaineibu.Nūsaukums. Senejais ituos vītys pasaucīņs ir Pustine, Pustyne1. Latgalīši nu Sivera, Dagdys i Osyuna azaru apleicīnis soka Pūstine, ar garū ū.

Vacī latgalīši par pūstumim sauce zīmeļus. Kod kutorūs sātys taiseja, tod pūstumu pusē lūgu nabeja. Tikai ūtruos durovys i aiz metrim desmit kūku voi kryumu rynda.

Zīmeli aba pūstumi zemnīkam redzējuos tukšuoki, tī soltums i vysaidi cyti nalobumi.

– Pūsta runa!

Tys zeimoj, tukša saruna. Pūsts – tys ir tukšs, dīks. Vacuoks vuords laikam ir “dīks”, ari tāņ var dzierdēt, ka soka – dīkdienis.

Ir stuosts, ka kodta piec Livonejis kara voi ari vāluok ite beja kaida kvoroba aba liga, cylvāki izmyra, vīta beja pūsta, partū ari pasaruodeja itais pasaucīņs – Pustine.

Vairāk lasiet 28. augusta numurā!