„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Klāt jaunais mācību gads

Vasara nu ir galā un Daugavpils skolās sākas jaunais mācību cēliens. Sakarā ar “Covid-19” izplatību šogad jaunais mācību gads sākas nedaudz citādi nekā visi iepriekšējie. Arī 1. septembra svinīgās līnijas skolās nenotiks visās klašu grupās.

Svinīgos jaunā mācību gada sākuma pasākumus skolēnu vecāki, atskaitot pirmklasnieku vecākus, pēc iespējas ir aicināti neapmeklēt. Tie, kas tomēr izvēlēsies šos pasākumus apmeklēt, aicināti to darīt pēc iespējas mazākā skaitā un ievērot visas distancēšanās prasības.

Visas 17 Daugavpils vispārizglītojošas izglītības iestādes jauno mācību gadu sāk pēc Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātā mācību procesa organizēšanas varianta, kur katrai skolai ir tiesības izlemt pašai organizēt mācību procesu ar vai bez attālinātās apmācības elementiem.

Organizējot mācību procesu, visos iespējamos gadījumos skolas pieturēsies pie principa “katrai klasei viens kabinets visas dienas garumā”, izņemot priekšmetus, kur mācību satura īstenošanai ir nepieciešams īpašs aprīkojums un drošība.

Lai mazinātu inficēšanās iespējas, mācību process Daugavpils skolās tiks organizēts, izvērtējot tā atbilstību pamatprincipiem: informēšana, distancēšanās, higiēna un personas veselības stāvokļa uzraudzība.

Lai 1. septembris paliktu atmiņā ar jaukiem notikumiem gan pirmklasniekiem, gan vecāko klašu skolēniem, ievērojot nepieciešamās piesardzības prasības, Daugavpilī tiks rīkoti arī vairāki publiski Zinību dienai veltītie pasākumi.

Zinību dienas svētku skatuve no Vienības laukuma šogad pārcelsies uz Dobrovina parku. No pl. 12.00 līdz pl. 14.00 te uzstāsies bērnu un jauniešu centra “Jaunība” radošie kolektīvi. Parkā darbosies radošās darbnīcas, kā arī šī gada jaunums – Marka Rotko mākslas centra veidotā fotozona, kur ikviens varēs kļūt par unikāla laikmetīgās mākslas darba daļu.

Iemūžināt pirmo skolas dienu varēs arī Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā, kur būs pieejams  tematisks Zinību dienai veltīts fotostūrītis. No 2. līdz 4. septembrim bibliotēkā darbosies radošās darbnīcās, kurās interesentiem būs iespēja pašiem radīt personalizētu grāmatzīmi. Dalībai darbnīcās jāpiesakās iepriekš.

Īpašu pārsteigumu Daugavpils pirmklasniekiem ir sarūpējis Inovāciju centrs. No pl. 12.00 līdz 18.00 centra apmeklējums viņiem būs par brīvu. Vecāko klašu skolēni 1. septembrī centru varēs apmeklēt ar atlaidēm.

Zinību dienas pasākumos šogad iesaistīsies arī studenti. Pl. 14.30 uz skatuves Dubrovina parkā tiks sveikti Daugavpils Universitātes pirmkursnieki. Vakarpusē no pl .18.00 līdz 19.00 paredzēta balvas “Gada organizācija 2019” pasniegšana, kam sekos Zinību dienas ballīte, kuru ieskandinās grupa “Maffiz”. Savukārt par vakara kulmināciju solās kļūt “Bermudu divstūra” uzstāšanās.

Visi Zinību dienas pasākumu dalībnieki ir aicināti ievērot distancēšanās prasības un citus drošības pasākumus, kā arī izvērtēt savu veselības stāvokli un palikt mājās, ja ir elpceļu infekcijas slimības simptomi.