„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Kultūras ministrs: mācieties ātri un čakli – valstij jūs esat vajadzīgi

Daugavpils izglītības iestādēs skanīgie skolas zvani ieskandinājuši jaunā mācību gada sākumu 9190 izglītojamajiem, tai skaitā 875 pirmklasniekiem. Skolēni priecājās gan par skaistajām un sakoptajām izglītības iestāžu telpām, gan arī par atkalredzēšanos ar klasesbiedriem, jo tālmācību dēļ daudzi no viņiem nebija satikušies gandrīz pusgadu.


Sakarā ar jaunā mācību gada sākumu izglītojamos apsveica gan pašvaldības un izglītības iestāžu vadītāji, gan arī kultūras ministrs Nauris Puntulis, kurš 1. septembrī apmeklēja Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolu Saules skola un St. Broka Daugavpils mūzikas vidusskolu.

Šoreiz jaunais mācību cēliens atšķirsies no iepriekšējiem, jo norisināsies, ievērojot daudzus drošības pasākumus. Daugavpilī turpināsies arī skolu modernizācija. Mācību gada laikā vairākām mācību iestādēm tiks piegādātas jaunas mēbeles un aprīkojums. Savukārt dažās telpās turpināsies remontdarbi.


Patlaban lielie būvdarbi mācību iestādēs ir noslēgušies, un šogad Zinību dienu visi audzēkņi svinēja savā skolā. Īpaši gandarīti par to bija Daugavpils 13. vidusskolas bērni, kas iepriekš daļēji mācījās Rīgas Tehniskās universitātes Daugavpils filiāles telpās un J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas skolēni, kas nu varēs uzsākt sporta nodarbības renovētajā zālē.


Vizītes gaitā Daugavpilī kultūras ministrs atzina, ka izvēle 1. septembrī apmeklēt Daugavpili ir bijusi gana smaga, jo Kultūras ministrijas pārraudzībā ir daudz mūzikas un mākslas skolu, bet nav bijusi nejauša. N. Puntulis 31. augustā apmeklēja Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu. Tādēļ kontrastam 1. septembri nolēmis sagaidīt Daugavpilī. Atceļā no Daugavpils uz Rīgu ministrs paviesojās arī Ogrē.


Daloties iespaidos par Saules skolā redzēto, ministrs pauda pārliecību, ka, viņaprāt, nav neviena, kurš nevēlētos mācīties vai studēt tik izcili skaistās ēkās. Viņš pieļāva, ka ciešā sadarbībā ar pašvaldību varētu tikt rasts risinājums arī Daugavpils Mūzikas vidusskolas iekštelpu renovācijai. Patlaban norisinās ēkas siltināšanas darbi. „Ja mēs uzskatām, ka kultūra ir mūsu valsts pastāvēšanas jēga, tad, viesojoties Liepājā un Daugavpilī, esmu guvis pārliecību, ka mūsu valsts ir drošās rokās,” teica N. Puntulis.


Ministrs atzina, ka izmaiņas mācību procesā Izglītības un zinātnes ministrijai pakļautajās izglītības iestādēs ietekmēs arī Kultūras ministrijas pakļautībā esošās mācību iestādes. „Stājoties amatā, es tikos ar mācību iestāžu vadītājiem, un mēs vienojāmies par to, kas būtu uzlabojams. Negribētos to saukt tādā skaļā vārdā kā reformas, bet strukturāli uzlabojumi ir nepieciešami. Turklāt pamatprincips, ieviešot uzlabojumus mācību programmās un saturā, ir nevis veidot tos ierēdņu kabinetos, bet gan kopā ar tiem cilvēkiem, kas ikdienā strādā skolā un vislabāk zina, kā būtu labāk un pareizāk,” norādīja ministrs.


1. septembrī ministrs vēlēja skolēniem un studentiem mācītie čakli un ātri, jo viņi valstij ir vajadzīgi.


Zinību dienas turpinājumā Dubrovina parkā, sekojot ilggadējai tradīcijai, skolēnus sveica bērnu un jauniešu centra „Jaunība” radošie kolektīvi. Pasākuma gaitā interesentiem bija iespēja arī iesaistīties radošajās darbnīcās un iepazīties ar „Jaunības” pulciņu piedāvājumu.


Tikmēr Latgales Centrālajā bibliotēkā mācību gada pirmo dienu varēja iemūžināt tematiskajā fotostūrītī. Liela rosība valdīja arī Daugavpils Inovāciju centrā, kur bija iespēja gan izpētīt interesantos eksponātus, gan arī iesaistīties Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas sagatavotajās aktivitātēs.

Pēc astoņu gadu pārtraukuma Zinību dienas svinībās atkal iesaistījās Daugavpils Universitāte. Mācību iestādes vadība sveica pirmā kursa studentus, bet visus klātesošos priecēja studentu deju ansambļa  „Laima” priekšnesums par godu Zinību svētkiem un kolektīva jubilejai. Savukārt Zinību dienas pasākumi noslēdzās ar ballīti.