„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Skrējiens „Daugavpils—Mežciems” notika 55. reizi

Aizvadītajā sestdienā, 26. septembrī, skrējiens “Daugavpils-Mežciems”, kurš aizsācies jau 1966. gadā un ir viens no vecākajiem skrējieniem Latvijā, šogad notika jau 55. reizi.

Diemžēl, „Covid-19” pandēmijas dēļ sacensībās nevarēja piedalīties ārvalstu sportisti. Tradicionāli šajā skrējienā startē Baltkrievijas, Lietuvas, Krievijas pārstāvji.

Taču, neskatoties uz to, šogad skrējienā bija liels dalībnieku skaits -- 761 sportists, turklāt ne tikai no Daugavpils, bet arī no citām pilsētām. 277 dalībnieki devās 5 km distancē, 36 nūjotāji devās 5 km nūjošanas distancē, 95 skrējēji savus spēkus pārbaudīja 10 km skrējienā. Īpašs prieks par bērniem, kuru skaits šogad bija īpaši kupls. 200 m un 700 m skrējienā kopā devās 353 bērni -- lielāki un mazāki, patstāvīgi un kopā ar ģimeni.

Sieviešu konkurencē pirmā kopvērtējumā 10 km distancē bija Kitija Valtere (Līvānu VK), viņas laiks -- 38 minūtes 58 sekundes. Kitija Valtere pastāstīja, ka jau pirms starta viņa plānoja paveikt 10 kilometru distanci mazāk nekā 40 minūtēs, lai gan speciāli tam negatavojās. Jāatzīmē, ka viņas personīgais rekords 10 000 m distancē ir 38:25,69. Skrējienā „Daugavpils—Mežciems” viņa piedalījusies arī agrāk.

Pašlaik Kitija Valtere ir viena no labākajām garo distanču skrējējām. Šogad viņa kļuva par Latvijas čempioni 10 000 metru distancē. Šajās sacīkstēs viņa uzstādīja personīgo rekordu. Tiesa, pagaidām tas ievērojami atpaliek no Latvijas rekorda, kurš pieder Jeļenai Prokopčukai (30:38,79) un uzstādīts 2006. gadā Gēteborgā (Zviedrija).

Kitija Valtere nopietni nodarboties ar sportu sāka vien četrpadsmit gadu vecumā. Sākumā spēlēja basketbolu, piedalījās krosa sacensībās. Turklāt sportiste atzīst, ka skriet viņai nepatika, taču vairākas uzvaras krosā viņu krietni uzmundrināja. Sākotnēji Kitija centās apvienot abus sporta veidus, taču vēlāk secināja, ka jāizvēlas viens. K. Valtere izvēlējās skriešanu, jo individuālajos sporta veidos esi atbildīgs tikai savā priekšā, savukārt komandu sporta veidos viss atkarīgs no partneriem.

K. Valterei bija ļoti labi rezultāti vidējās distancēs, taču galarezultātā viņa izvēlējās garās distances. Viss sākās 2012. gadā, gatavojoties Latvijas olimpiādei 4x400 m stafetē. Kitija gatavojās tik centīgi, ka sagatavojās pusmaratonam, smejot saka sportiste. Togad kursa biedri pierunāja viņu noskriet 10 km skrējienā „Nike Riga Run”. Izdevās sasniegt finišu. Pēc tam Kitija izlēma, ka noteikti skries pusmaratonu. Tieši šo distanci viņa agrāk skrēja Daugavpilī.

10 km kopvērtējumā pirmo vietu vīriešiem ieguva Dmitrijs Serjogins (Līvānu VK), viņa laiks – 31 minūte 47 sekundes. Dmitrijs jau vairākkārt uzvarējis šajā skrējienā. Divdesmit septiņus gadus vecais Dmitrijs Serjogins sākumā skrēja vidējās distances. Sasniedzis augstus rezultātus tajās, pievērsās garajām distancēm – pusmaratonam un maratonam. 2019. gada pēdējā dienā viņš uzstādīja Latvijas rekordu 10 km šosejas skrējienā sacensībās Barselonā (29 minūtes 10 sekundes). D. Serjogins ir divkārtējs Latvijas čempions maratonā. Pasaules čempionāta dalībnieks maratonā (2019. gads, Doha, Katara), finišēja ar rezultātu 02:24:00 (48. vieta). Šajā pašā gadā Dmitrijs piedalījās Eiropas Kausa izcīņā 10 000 m skrējienā Londonā, kur distanci paveica 29 minūtēs 56 sekundēs.

Trīskārtēja Kuldīgas maratona uzvarētājs, D. Serjogins izcīnījis Latvijas čempiona titulu dažādās distancēs un disciplīnās vienpadsmit reizes. Jāatzīmē, ka Dmitrijs Serjogins ir Kitijas Valteres treneris.

Vecākais skrējiena dalībnieks bija 87 gadus vecais Romāns Saušs – viņam šis bija 53. skrējiens „Daugavpils—Mežciems”. Romāns pastāstīja, ka nepiedalījās vien pašā pirmajā skrējienā un vēl vienā, bet tam bija attaisnojoši iemesli.

Savukārt dzīvesbiedri Vjačeslavs un Alīna skrēja 5 km distanci kopā ar savām mazajām meitām Margaritu un Kseniju, kuras brauca bērnu ratiņos.

Šogad skrējienā jauninājums un viens no interesantākajiem brīžiem bija 5 km skrējiens ugunsdzēsējiem pilnā ekipējumā.