„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Daugavpilī atvērts unikāls centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

Piektdien, 25. septembrī, svinīgā gaisotnē Daugavpilī tika atklāts Latvijas Sarkanā Krusta Sociālo pakalpojumu centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem „Rīta vēsma”. Šāds centrs ir pirmais Latvijā.

Centrā „Rīta vēsma” bērniem ar fiziskiem un garīgiem funkcionāliem, uzvedības traucējumiem pēc izvēles un veselības stāvokļa iespējām tiks piedāvāti dažādi sociālās rehabilitācijas pakalpojumi. Uzvedības traucējumi parasti vērojami hiperaktīviem bērniem, kā arī centrā strādās ar pusaudžiem, kuri nonākuši policijas redzeslokā vai atrodas Valsts probācijas dienesta uzraudzībā. Turklāt ar pusaudžiem – huligāniem speciālisti nodarbosies atsevišķi.

Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils pilsētas komitejas priekšsēdētāja un Daugavpils domes deputāte Helēna Soldatjonoka pastāstīja, ka ideja izveidot šādu centru radās jau pagājušajā gadā. 2019. gada decembrī tika uzrakstīts projekts, taču toreiz tas neguva atbalstu. Toties otrs mēģinājums saņemt līdzekļus sociālā centra atklāšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem bija veiksmīgs.

Centru vadīs Helēna Soldatjonoka. Tiesa, viņa bilst, ka savā ziņā būs „politiska vadītāja”, bet galveno slodzi, kas būs saistīta ar centra darbību, uzņemsies Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils pilsētas komitejas izpilddirektore Ināra Užule. Savukārt centra kuratore būs Saeimas deputāte Janīna Kursīte.

Jaunais rehabilitācijas centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem atklāts bijušās Daugavpils 1. speciālās skolas ēkā 18. novembra ielā 197v. Ēka pieder 15. vidusskolai, kura nodevusi bezmaksas lietošanā pirmo stāvu Sociālajam centram „Rīta vēsma”. Taču centra vadība, kurai ir lieli plāni, ir pārliecināta, ka jau tuvākajā nākotnē tam būs nepieciešams ne tikai ēkas otrais stāvs, bet arī blakus korpuss.

Centrā piedāvās kvalificētu psihologu pakalpojumus, tostarp individuālu darbu ar bērniem, sociālo rehabitologu, pedagogu pakalpojumus.

Jaunajā centrā izveidotas vecāku atbalsta grupas. Speciālisti vadīs bērniem mākslas, mūzikas, deju, smilšu, fizisko aktivitāšu (galda teniss, vingrošana, kustību spēles) terapijas nodarbības, kā arī kanisterapiju (terapija ar speciāli apmācītiem suņiem). Paredzēta arī reitterapija – noslēgts līgums ar vienu no Daugavpils novada zemnieku saimniecībām.

Pašlaik centrā „Rīta vēsma” var piedāvāt vecākiem, kuriem ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, 12 pakalpojumu veidus. Jāatzīmē, ka daudzi speciālisti, tostarp no Rīgas, ir gatavi nodarboties ar „sarežģītajiem” bērniem bez maksas.

Helēna Soldatjonoka paskaidroja, ka centrā „Rīta vēsma” par pakalpojumiem vecākiem nebūs daudz jāmaksā. Pašlaik centra vadība uzsākusi sarunas ar Daugavpils Sociālās palīdzības dienestu par iespēju apmaksāt centra pakalpojumus maznodrošinātajām ģimenēm.

Centrs „Rīta vēsma” strādās darbdienu vakaros no pl. 17.00 līdz 19.00, kā arī sestdienās. Tas tāpēc, ka bērni apmeklē skolas vai citu iestādes, savukārt vecāki vairākumā gadījumu strādā. Helēna Soldatjonoka atzīmēja, ka, iespējams, ar laiku centrs darbosies arī svētdienās.

H. Soldatjonoka atzīmēja, ka līdz centra atklāšanai pieteikumus bija iesnieguši aptuveni 100 vecāki. 25. septembrī viņiem bija organizēta ekskursija un demonstrācijas. Šajā dienā notika arī centra bērniem ar funkcionāliem traucējumiem „Rīta vēsma” oficiālā atklāšana, kurā piedalījās projekta sociālie partneri un vecāki.

Helēna Soldatjonoka atzīmēja, ka pašlaik Daugavpilī ir aptuveni 300 bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Tas nozīmē, ka nākotnē Sociālo pakalpojumu centrā „Rīta vēsma” varētu darboties 150—200 bērni. Viņa uzsvēra, ka šis centrs neplāno konkurēt ar citiem pilsētas bērnu rehabilitācijas centriem.