„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+17.8 °C
daļēji mākoņains

“Covid-19” uzliesmojumi Daugavpilī un Kuldīgā

Sakarā ar jauniem lokāliem “Covid-19” uzliesmojumiem, trešdien, 30. septembrī, valdība pieņēma lēmumu par stingrāku ierobežojumu ieviešanu Daugavpilī un Kuldīgā. Lēmums nosaka, ka pagaidām stingrāki drošības pasākumi ir spēkā no 1. līdz 14. oktobrim.

Epidemiologi jau iepriekš norādīja, ka, parādoties lokāliem uzliesmojumiem konkrētās vietās, ierobežojumus visā valsts teritorijā ieviest nav nepieciešams. Tā vietā situāciju aicināts izvērtēt konkrēto pašvaldību līmenī. Pašlaik lielākie “Covid-19” uzliesmojumi konstatēti divās Latvijas pilsētās – Daugavpilī un Kuldīgā, kur ar Ministru kabineta lēmumu tiek noteikti papildu ierobežojumi turpmākajās divās nedēļās.

Lai ierobežotu “Covid-19” izplatību, līdz 14. oktobrim Daugavpilī un Kuldīgā tiek ierobežota amatiermākslas kolektīvu mēģinājumu norise, interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguve klātienē, kā arī treniņu un sacensību norise gan bērniem, gan pieaugušajiem. Turpmāko 2 nedēļu laikā, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu un apmeklējot publiskas iekštelpas, kur nav iespējams nodrošināt 2 metru distanci, iedzīvotājiem būs jāizmanto mutes un deguna dobumu aizsegi jeb sejas maskas.

Pasākumu organizatoriem un saimniecisko pakalpojumu sniedzējiem jāņem vērā, ka iekštelpās – pasākuma norises vai pakalpojumu sniegšanas vietās, vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 500 apmeklētāji. Tāpat jāņem vērā, ka iekštelpās drīkst organizēt vien tos pasākumus, kur apmeklētājiem paredzētas fiksētas personalizētās sēdvietas. Tas nozīmē, ka drīkst turpināt rīkot koncertus, teātra izrādes, kino seansus, konferences un citus iekštelpu pasākumus, kuru apmeklētājiem pieejamas noteiktas sēdvietas.

Ierobežojumi skars arī sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Līdz 14. oktobrim Daugavpilī un Kuldīgā kafejnīcas, restorāni un bāri drīkst strādāt no pl. 6.00 līdz 24.00.

30. septembra preses konferencē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra: “Diemžēl šī pandēmija pasaulē nav pazudusi. Mēs esam vērojuši, kā pēdējā laikā saslimstība augusi Eiropā un mūsu kaimiņvalstīs. Arī Latvijā divās pašvaldībās – Kuldīgā un Daugavpilī -- vērojami lielāki uzliesmojumi. Mūsu valdības mērķis ir turēt atvērtu mūsu ekonomiku. Mums nebūtu jāslēdz uzņēmumi. Dzīvei pēc iespējas jārit normālos apstākļos. Bet, tajā pašā laikā, mums jādomā, kā pasargāt sevi un savu veselību. Viena no prasībām – izmantojot sabiedrisko transportu Kuldīgā un Daugavpilī, lietot tā saucamās sejas maskas, kā arī lietot maskas telpās, kur nav iespējams ievērot divu metru distanci”. Premjerministrs norādīja, ka, sadarbojoties ar epidemiologiem un nopietni attiecoties pret izvirzītajām prasībām, mēs spēsim pasargāt savu kopējo veselību. "Mēs esam pierādījuši, ka esam ļoti atbildīga tauta, kad to prasa apstākļi," preses konferencē žurnālistiem teica Krišjānis Kariņš.

Veselības ministre Ilze Viņķele žurnālistiem norādīja, ka piemērotie drošības pasākumi pašlaik ir pietiekami, lai nepieļautu “Covid-19” slimnieku skaita pieaugumu. Ministre norādīja, ka slimnieku ir vairāk, jo tiek veikts vairāk izmeklējumu un testu, ko palielina pūļa testēšanas metode jeb tā sauktais siekalu tests. Iepriekš šie testi veikti Kuldīgā, bet jau no sestdienas tos paredzēts veikt arī Daugavpilī. Tāpat Veselības ministrijā uzsver, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir svarīgi neaizmirst par distancēšanos, roku mazgāšanas un dezinfekcijas nozīmi. Iedzīvotāji tiek aicināti izvērtēt ārzemju braucienu nepieciešamību, kā arī ievērot 10 dienu pašizolāciju pēc atgriešanās no valsts ar augstu “Covid-19” saslimšanu.

Jāatgādina, ka uzliesmojums Daugavpilī sākās, kad četriem hokeja kluba “Dinaburg” pārstāvjiem tika konstatēta “Covid-19” saslimšana. Profilakses nolūkos pašizolācija tika noteikta 35 Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņiem, vairākiem no kuriem arī tika apstiprināta inficēšanās ar vīrusu. Te jāpiebilst, ka Ledus sporta skolas audzēkņi apmeklē mācību stundas arī savās izglītības iestādēs, līdz ar to pašizolācija noteikta arī vairākiem pedagogiem un skolasbiedriem.

Sakarā ar radušos situāciju, Daugavpils Ledus halles darbība ir apturēta uz divām nedēļām, atcelti treniņi, spēles un citas norises. Pašizolācija noteikta arī Daugavpils Sporta pārvaldes darbiniekiem. Ar Daugavpils Ledus sporta skolu pašlaik Daugavpilī saistīti apmēram 40 “Covid-19” saslimšanas gadījumi, savukārt kopumā pilsētā fiksēti gandrīz 70 aktīvie slimības gadījumi.