„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

Daugavpilī ieviesīs ierobežojumus

Zināms, ka “Covid-19” izplatības dēļ Daugavpilī un Kuldīgā no 1. līdz 14. oktobrim ieviesīs ierobežojumus, tostarp pasākumos iekštelpās vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 500 cilvēki, bet sabiedriskās ēdināšanas vietās pie viena galdiņa nevarēs atrasties vairāk kā astoņi apmeklētāji, trešdien ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.Veselības ministre Ilze Viņķele skaidroja, ka jautājums par Kuldīgu un Daugavpili ticis risināts steidzamības kārtā, lai šīs pašvaldības varētu pielāgoties jaunajai situācijai.Ņemot vērā, ka trešdien Slimību profilakses un kontroles centrs ir reģistrējis ļoti augstu jaunu “Covid-19” saslimšanas gadījumu skaitu Daugavpilī un Kuldīgā, Veselības ministrija paudusi nepieciešamību ieviest papildu piesardzības pasākumus šajās pašvaldībās.Pēc Slimību profilakses un kontroles centrs datiem, Kuldīgā “Covid-19” 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs ir 155 uz 100 000, bet Daugavpilī tas ir 72,6. Valstī vidējais saslimstības rādītājs ir 17,6.Ņemot vērā, ka organizēti pasākumi, kuros cilvēki aktīvi pārvietojas, piemēram dejas, rokkoncerti un citi pasākumi, kuru laikā cilvēki neatrodas fiksētās sēdvietās, veicina “Covid-19” izplatību,  noteikts, ka organizēti pasākumi šajās pašvaldībās tiek aizliegts.


Tā kā cilvēkiem atrodoties fiksētās sēdvietās ir iespējas nodrošināt maksimālu distancēšanos un nodrošināt cilvēku plūsmu kontroli, šādi pasākumi netiek aizliegti. Šādi pasākumi ir teātra izrādes, koncerti, kino seansi, konferences u.tml.

Otrdien Latvijā tika reģistrēti 95 saslimšanas ar “Covid-19” gadījumi, kas ir līdz šim lielākais diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Daugavpils domes izpilddirektore Sabīne Šņepste izdevusi rīkojumu, ar kuru uzdevusi kapitālsabiedrību valdes locekļiem sniegt informāciju par kapitālsabiedrību nodrošinājumu ar epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem -- individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, dezinfekcijas līdzekļiem, kā arī uzdod izstrādāt rīcības plānu “Covid-19” atklāšanas gadījumā konkrētajā kapitālsabiedrībā.

Rīkojums ir izdots arī par rīcību Daugavpils domes un pašvaldības budžeta iestāžu darbinieku saslimšanas gadījumā.

Saistībā ar atklātajiem “Covid-19” gadījumiem līdz 9. oktobrim Daugavpils Sporta pārvaldes administrācija, dienesta viesnīca un Daugavpils Ledus halle atradīsies karantīnā, bet darbs tiks turpināts attālināti.

Pagājušajā nedēļā "Optibet" hokeja līgas komandā "Dinaburga" tika konstatēti vairāki “Covid-19” gadījumi. Šonedēļ saistībā ar šiem gadījumiem mājas karantīna noteikta vairākiem desmitiem Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņu, kas aizvadītajā piektdienā kontaktējušies ar treneriem, kuriem atklāta saslimšana. Bērniem tiks nodrošināts attālināts mācību process.


Lai arī vairākās pilsētas skolās daļai skolēnu mācības pašlaik notiek attālināti, mācību modeli Daugavpilī pagaidām nav plānots mainīt.Daugavpilī izvēlēts A mācību modelis, kas paredz mācības klātienē. Taču attālināts mācību process pašlaik nodrošināts gan vairākām klasēm dažādās skolās, gan atsevišķiem skolēniem. Tostarp mājas karantīnā ir vairāki desmiti Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņi, kuri mācās dažādās vispārizglītojošās skolās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā epidemioloģe Daugavpilī Nonna Vološčuka uzskata, ka saslimstības pieaugumu ir sekmējusi cilvēku pārvietošanās. Liela daļa saslimšanas gadījumu konstatēta atbraucējiem no ārzemēm.

Epidemioloģe atzina, ka saslimšanas gadījumu skaita pieaugums rudenī bija prognozējams. Covid-19 ir jauna infekcija, ar kuru cilvēki iepriekš nav daudz slimojuši, tādēļ saslimstība turpināsies, kamēr nebūs izslimojuši aptuveni 70% iedzīvotāju vai arī kamēr netiks izgudrota vakcīna, prognozēja epidemioloģe.